Motion till riksdagen
2012/13:MJ308
av Hans Ekström och Fredrik Olovsson (S)

Stöd till djurparkernas bevarandeprojekt


S32198

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om djurparkernas bevarandeprojekt.

Motivering

I samband med Riokonferensen 1992 antogs åtaganden om den biologiska mångfaldens bevarande. Sverige var ett av länderna som ställde sig bakom dessa åtaganden. När det gäller utrotningshotade djur är situationen idag, nästan 20 år senare, tyvärr än sämre globalt sett. Fler och fler djurarter försvinner för gott eller är starkt hotade. Enligt Internationella naturvårdsunionen Internationel Union of Conservation of Nature (IUCN) är 38 procent av alla utvärderade arter hotade av utrotning, och det som en gång är utrotat går aldrig att få tillbaka. Det genmaterial djur och växter besitter är grunden för evolution och anpassning och att det för evigt går förlorat är en katastrof för framtiden. Förlusten av biologisk mångfald märks också som ett allt större problem för människor över hela världen, och det är vår egen fortlevnad som äventyras.

I dagsläget finns inte något globalt organ för bevarande av hotade djur liknande FN, förutom IUCN som koncentrerar sig på arbete i fält och på miljöfrågor samt att bidra till att rädda olika biotoper och olika frivilliga organisationer som tagit på sig arbetet. Arbetet har i mångt och mycket lagts på djurparker, nationalparker eller naturreservat och bedrivs idag mer eller mindre ideellt. De olika globala djurparksföreningarna har dock tagit upp kampen och antagit en bevarandestrategi som syftar till att ena alla djurparker i världen i bevarandearbetet för de hotade djurarterna.

I Europa är det EAZA, European Association for Zoos and Aquarias, som samordnar och bestämmer vilka djur som ska placeras i de djurparker som deltar i arbetet. EAZA är den största regionala djurparksföreningen och den samarbetar nära med andra regionala djurparksföreningar såsom den nordamerikanska, den sydamerikanska, den sydostasiatiska och den australiska. I Sverige deltar de flesta djurparker på något sätt i detta arbete. Utan detta åtagande kan ingen djurpark få nödvändiga tillstånd. Totalt bedrivs 75–80 bevarandeprojekt i de svenska djurparkerna. Djuren ägs av bevarandeprojekten tillsammans och ingen enskild park kan äga de hotade djuren.

Sveriges djurparker ägs av kommuner, stiftelser eller privat. Idag läggs allt ansvar på dessa ägare att leva upp till en del av Sveriges åtagande i Rioöverenskommelsen. Detta kräver uthålliga, långsiktiga och kapitalstarka ägare.

Vi menar att också staten bör ta sitt ansvar för den del i Rioöverenskommelsen som handlar om utrotningshotade djur. Därför bör regeringen se över möjligheten att med ett statligt ekonomiskt stöd stötta djurparkernas arbete med bevarande av biologisk mångfald och stimulera till fler bevarandeprojekt. Stödet bör kombineras med återrapporteringskrav kring hur projekten stimulerar till naturligt beteende, fortlevnad och återplantering i den för djuret naturliga miljön.

Stockholm den 28 september 2012

Hans Ekström (S)

Fredrik Olovsson (S)