Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den framtida medelstilldelningen till Svenska artprojektet.
Ett ständigt problem i arbetet för att värna den biologiska mångfalden är brist på kunskap. I syfte att förbättra kunskapsunderlaget, nödvändigt för verkningsfulla och kostnadseffektiva åtgärder för att främja biologisk mångfald, föreslogs i regeringens ekonomiska vårproposition för 2001 en förstärkning av forskning om biologisk mångfald och forskning till stöd för en ekologiskt hållbar utveckling. Som en del i satsningen anvisades medel till Artdatabanken med 10 miljoner kronor för åren 2002 och 2003 samt 20 miljoner kronor för år 2004. Syftet var att ge Artdatabanken en möjlighet att kartlägga och ta fram ett taxonomiskt referensverk över samtliga i Sverige förekommande flercelliga arter. Denna satsning permanentades från och med år 2005, då på en nivå av 30 miljoner kronor årligen.
Det svenska artprojektet har bedrivit ett banbrytande arbete. Hittills har man hittat över 2 400 nya arter. Det är världens kanske mest ambitiösa försök att beskriva ett lands växt- och djurliv. Det är också en kombination av kvalificerad forskning och ideella insatser framför allt på landsbygden: efter varje ny bok i serien har det tillkommit en ström av rapporter från allmänheten. Detta har gett kunskaper som skulle vara omöjligt att betala för genom avlönade inventerare.
Trots detta, och trots att Svenska artprojektets sammanlagt 65 miljoner kronor inklusive museistöd är småpengar i statens budget, gav regeringen i uppdrag att utreda hur man kan skära ned på projektets verksamhet. De besparingar som utredaren presenterade i somras har skapat stor oro kring förutsättningarna för det fortsatta arbetet med att kartlägga och presentera svenska arter – en oro som knappas skingras i årets budget. Visserligen medger regeringen att ”Artprojektet är av stor betydelse för att nå nationella och internationella mål för biologisk mångfald”, men några besked om medelstilldelningen ges inte. I stället föreslås att medelstilldelningen hädanefter ska beslutas av regeringen.
I ett läge då värdet av biologisk mångfald och ekosystemstjänster blir alltmer uppenbart framstår även Svenska artprojektets arbete för att öka kunskapen om Sveriges arter som allt mer angeläget. Att göra nedskärningar som får dramatiska konsekvenser för projektet men försumbara konsekvenser för statsbudgeten är bara dumsnålt. Att försöka ducka för protesterna genom att smyga undan frågan från riksdagens bord gör knappast saken bättre. Artprojektets karaktär av en långsiktig forskningssatsning fordrar en kontinuitet i arbetet och långsiktigt stabil finansiering. Artprojektet bör även fortsättningsvis ges tryggade ekonomiska förutsättningar för att kunna fortsätta med sitt viktiga arbete.