Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett nationellt 3R-center med uppgift att sprida information om och främja alternativa metoder till djurförsök.
I Europaparlamentets och Europarådets direktiv 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål uppges att detta direktiv är ett viktigt steg mot att uppnå det slutliga målet att ersätta alla försök på levande djur i vetenskapliga syften och i undervisningssyfte så snart det är vetenskapligt möjligt att göra det (skäl 10). Syftet är att underlätta och främja användningen av alternativa metoder. Syftet är även att garantera en hög skyddsnivå för de djur som används i försök.
Enligt direktivet ska medlemsstaterna säkerställa att metoder som inte innebär användning av levande djur ska användas när det är möjligt, att antalet djur som används i djurförsök ska begränsas till ett minimum och att allt som kan vålla djuren lidande då de används i djurförsök ska elimineras eller begränsas till ett minimum (artikel 4). Det innebär att alternativ enligt de 3 R:ns princip (replace, reduce, refine) ska tillämpas.
EU-kommissionen och medlemsstaterna ska bidra till utveckling och validering av alternativa metoder (artikel 47.1). Medlemsstaterna ska på nationell nivå se till att alternativa metoder främjas och att information om dessa metoder sprids (artikel 47.4).
Den myndighet som prövar ansökningar om att använda djur i försök ska beakta sakkunskap om bland annat alternativ enligt 3R (artikel 38.3).
Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet (Nationellt centrum för djurvälfärd) och Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen utrett hur det nationella arbetet inom området för alternativa metoder till djurförsök i enlighet med de 3 R:ns princip bör bedrivas. Utredningen föreslår bland annat att det ska inrättas ett nationellt kompetenscenter för 3R-frågor.
I Sverige är det inte någon myndighet som har resurser för och som aktivt arbetar med att främja användningen av alternativa metoder samt att sprida information om alternativ enligt 3R. Det bör därför inrättas ett nationellt 3R-center med ansvar för dessa uppgifter, som bland annat kan bistå centrala djurförsöksetiska nämnden, regionala djurförsöksetiska nämnder, djurskyddsorgan, nationella kommittén, Jordbruksverket samt andra myndigheter med sakkunskap.
Ett sådant 3 R-center behöver ha handläggare med vetenskaplig kompetens inom veterinärmedicin, etologi och om alternativa metoder enligt 3R samt dokumentalister för informationssökningar. Centret behöver även ha medel för att beställa utredningar samt för att skapa och driva kommunikationskanaler.