Motion till riksdagen
2012/13:MJ253
av Helena Leander (MP)

Djurskydd vid fågeljakt


MP2405

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en kartläggning av skadeskjutningsfrekvenser vid fågeljakt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hageljakt och jakt på flygande fåglar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om äggprickning.

Motivering

Olika jaktformer innebär olika stora risker för att djuren ska utsättas för lidande (för att inte tala om död). Vi har i tidigare motioner lyft fram behovet av att förbjuda särskilt plågsamma jaktformer (motion 2010/11:MJ356). Den här motionen belyser djurskyddsproblematiken vid fågeljakt.

Fåglar kan i många fall vara särskilt svåra att träffa rätt. De är ofta förhållandevis små, och i den mån man skjuter på fåglar i rörelse har man en måltavla som rör sig i tre dimensioner i stället för två, som marklevande djur. Man kan därför förvänta sig höga skadeskjutningsfrekvenser. Det finns också en risk att oseriösa jägare inte anstränger sig så mycket för att hitta och avliva en skadeskjuten fågel då köttvärdet i många fall är obetydligt.

Det finns inte många oberoende undersökningar som visar frekvensen av skadeskjutning på fåglar. En svensk undersökning visade att av äldre sädgäss hade över 60 procent hagel i kroppen. Denna undersökning är dock från 1985. Nyare undersökningar och undersökningar av fler arter skulle bidra till en bättre bild av hur skadeskjutningsfrekvenserna ser ut vid fågeljakt. En sådan kartläggning skulle vara ett viktigt underlag för att ta ställning till vilka ytterligare åtgärder som krävs för att minska djurskyddsproblemen vid fågeljakt.

Utfallet av en sådan kartläggning får ligga till grund för överväganden om hur jakt på flygande fågel ska regleras. Om kartläggningen visar att det finns skäl kan det bli aktuellt att förbjuda hageljakt på fågel, utom där detta är motiverat av skyddsjaktsskäl. För exempelvis betande gäss och andra större fåglar skulle kuljakt kunna vara ett alternativ. För fåglar som jagas vid skyddsjakt kan korrekt utförd äggprickning i vissa fall vara ett bättre alternativ, förutsatt att prickningen sker tillräckligt tidigt i fågelungens utveckling.

Stockholm den 2 oktober 2012

Helena Leander (MP)