Motion till riksdagen
2012/13:MJ239
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (S)

Nationell livsmedelsstrategi


S32015

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram en nationell livsmedelsstrategi.

Motivering

Svensk produktion av livsmedel har under senare år minskat i såväl volym som värde. Importen ökar och utgör idag mer än hälften av den mat som konsumeras i Sverige trots att svenska konsumenter i större utsträckning efterfrågar närproducerade livsmedel.

Det kommer larmrapporter om att svenskt jordbruk är under stark press med ett stigande antal jordbrukare som tvingas lägga ner sin verksamhet. Mjölkböndernas situation är akut med stora ekonomiska svårigheter som inte minst drabbar unga företagare. Om produktionen fortsätter att minska i nuvarande takt kommer det att få konsekvenser för livsmedelsindustrin och för landsbygden. För närvarande utgör jobben som har de gröna näringarna som bas cirka 10 procent av alla arbetstillfällen i Sverige.

När jordens befolkning ökar sätts allt större press på den globala livsmedelsproduktionen och det kan medföra att tillgången till billiga importerade livsmedel minskar framöver. Klimatförändringarna medför också att förutsättningarna för livsmedelsproduktion kommer att förändras. Vi måste vara beredda att ständigt se över spelregler och politiska verktyg för att skapa gynnsamma förutsättningar för det svenska jordbruket.

Genom en satsning på livsmedelsproduktionen i Sverige stärker man den svenska landsbygden. Det ger öppna landskap och kollektiva nyttigheter som är till glädje för alla medborgare. Det är angeläget att säkra de arbetstillfällen som finns inom jordbrukssektorn och att stärka medborgarnas rätt till säker mat av hög kvalitet. Men en satsning på landsbygden handlar också om att skydda den biologiska mångfalden och naturvården i Sverige. Utan lantbruksföretagen riskerar landet att växa igen med minskad biologisk mångfald och sämre grundförutsättningar för många arter som följd.

I en ny samlad livsmedelsstrategi bör det ingå rådgivning till producenter och bättre information till konsumenter om att äta hälsosamt och säsongsmässigt. I en sådan strategi bör också finnas mål för hur man kan arbeta för bättre måltider i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorgen enligt principen om säsong, kort transportsträcka och livsmedel fria från onyttiga tillsatser.

Att överlåta en så viktig sektor som livsmedelsproduktionen enbart till marknaden är inte hållbart i längden. Politiken måste ta ett helhetsansvar. Vi behöver en långsiktigt nationell livsmedelsstrategi och en livsmedelsvision som handlar om hur, var och till vad man ska använda våra naturresurser. Vi kan dra lärdom av hur man utarbetat en sådan i t ex Storbritannien och Danmark. ”Matlandet Sverige” räcker inte, det behövs ett helhetsgrepp och gemensamma krafttag om vi vill och anser att svensk livsmedelsproduktion är viktig.

Stockholm den 24 september 2012

Ann-Kristine Johansson (S)

Phia Andersson (S)

Sven-Erik Bucht (S)