Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av företagande och konkurrenskraft i kommande landsbygdsprogram.
Just nu pågår arbetet med ett nytt landsbygdsprogram för perioden 2014–2020. Det är angeläget att frågor som berör företagande och konkurrenskraft får hög prioritet i det arbetet. En levande landsbygd och fungerande landsbygdsföretag är grundläggande för att klara framtidens utmaningar när det gäller såväl mat- och energiförsörjning som arbetstillfällen i glesbygden.
Vid sidan av näringslivsfrågor bör miljöperspektivet få en central roll i utvecklingen av det nya landsbygdsprogrammet. Det finns ofta ett positivt samband mellan företagande och miljöfrågor på landsbygden, exempelvis krävs det jordbruksföretag med betande djur för att upprätthålla den biologiska mångfalden. Rapporterna om minskande betesmarker är oroande, och landsbygdsprogrammet bör innehålla både analyser av orsakerna och relevanta åtgärder.
Som ett led i arbetet med att ta fram ett nytt landsbygdsprogram bör det föras en diskussion om ett nationellt mål för den svenska livsmedelsproduktionen. Vikten av konkurrenskraftiga landsbygdsföretag och en utvecklad djurproduktion över hela landet kan inte underskattas. Sverige är ett vidsträckt land med olika förutsättningar, vilket kräver olika typer av åtgärder för att nå målet om en hållbar livsmedelsproduktion och öppna landskap.
Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har tillsammans lagt fram en rapport med förslag till förenklingar som bör beaktas i arbetet med det nya programmet. Det är viktigt att programmet är lätt att förstå och att åtgärderna är enkla att hantera för såväl den sökande som berörda myndigheter.
I EU-kommissionens förslag till förordningar för perioden 2014–2020 anges det att EU:s fonder gemensamt ska verka för att uppnå strategin för ett smart, hållbart och inkluderande Europa, den så kallade Europa 2020-strategin. I landsbygdsförordningen innebär det ett ökat fokus på klimat och innovationer. Landsbygdsutvecklingsfonden ska utgå från EU:s övergripande mål för jordbrukspolitiken och bidra till ett konkurrenskraftigt jordbruk, hållbar förvaltning av naturresurser och klimat, samt en balanserad territoriell utveckling på landsbygden. Det nya landsbygdsprogrammet i Sverige bör innehålla liknande prioriteringar och fungera som ett verktyg för att uppfylla målen i 2020-strategin.