Motion till riksdagen
2012/13:MJ201
av Gunvor G Ericson (MP)

Förbud mot bisfenol i livsmedelsförpackningar


MP1808

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett förbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar och andra produkter där det kan överföras till människor med hänvisning till dess hälsorisker.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige kraftfullt bör driva på i EU för att införa ett förbud mot bisfenol A.

Motivering

Det finns flera studier som visar att bisfenol, en av de vanligaste kemikalierna i polykarbonatplast (hårdplast), kan ha en rad skadliga effekter på människors hälsa även i låga doser. År 2010 motionerade jag i riksdagen om att införa ett förbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar och andra produkter där det kan överföras till människor, med hänvisning till dess hälsorisker. Förslaget avslogs med motiveringen att arbete pågår.

Ett starkt opinionstryck ledde till ett steg framåt genom förbudet i nappflaskor 2011, och nu i april i år förbjöds ämnet i Sverige i matförpackningar riktade till barn under tre år. Men varför vill regeringen ha kvar bisfenol i livsmedelsförpackningar över huvud taget?

Även om alla hälsoeffekter inte är klarlagda finns det tillräckligt med underlag för att gå vidare och förbjuda förekomst av bisfenol i förpackningar och annat som är i direktkontakt med mat.

Historik

Bisfenol upptäcktes redan 1938 i jakten på syntetiska östrogener. Dock fick man fram ett mycket effektivare syntetiskt östrogen och därför blev aldrig bisfenol ett läkemedel. När en kemist sedan upptäckte att bisfenol gick att polymerisera fick kemikalien ett annat användningsområde.

Bisfenol A (BPA) är ett bra exempel på en kemikalie som på goda vetenskapliga grunder är misstänkt hormonstörande. Den är också ett bra exempel på en ”modern” kemikalie som finns i en förfärligt stor mängd produkter och artiklar som vi använder dagligen, framför allt i våra bostäder. Vi vet också att kemikalien läcker ut från en rad olika källor till den omgivande miljön. Ett exempel är dricksvatten där det misstänks att det läcker ut bisfenol A från dricksvattenrör som renoverats genom så kallad relining. Relining är ett alternativ till traditionellt stambyte. Vid relining fodras de gamla rören invändigt med plastprodukter. BPA kan ingå som en komponent i dessa plastprodukter. Ett annat exempel är nappflaskor där avgivningen troligen ökar om man värmer flaskan i en mikrovågsugn. Detta innebär att hela befolkningen är exponerad, inklusive gravida kvinnor, foster och spädbarn, och det finns data som visar att människor, inklusive spädbarn och foster, tar upp bisfenol A: ämnet påvisas rutinmässigt i blod från vuxna och spädbarn och på senare tid även i fostervatten och navelsträngsblod. Detta innebär att den övergripande frågan är vilken betydelse det har att vi exponerar foster och spädbarn för denna typ av ämnen för att de utvecklar kroniska sjukdomar senare i livet.

Eftersom bisfenol är östrogen påverkar den östrogena vävnader och att experimentera med hormoner är alltid riskfyllt. Några publicerade epidemiologiska studier har visat att det finns en koppling till diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar hos vuxna och beteendestörningar som aggressivitet hos barn. Påverkan av bisfenol ger en tillväxt av bröstvävnad och prostatavävnad och skulle därmed kunna leda till bröst- och prostatacancer.

En politik vars syfte är att skapa en miljö som skyddar människors hälsa bör prioriteras. Därför yrkar jag på att ett förbud införs mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar och andra produkter där det kan överföras till människor med hänvisning till dess hälsorisker och att Sverige kraftfullt driver på i EU för att införa ett förbud mot bisfenol A. Detta vill jag ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 18 september 2012

Gunvor G Ericson (MP)