Motion till riksdagen
2012/13:Kr304
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Levande kulturupplevelser i hela Sverige


S7076

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att erbjuda kulturupplevelser i hela Sverige.

Motivering

För 360 miljoner år sedan föll en meteor ner ifrån rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden, ett av Sveriges vackraste områden. Hur hela traktens berggrund påverkades kan man se i Dalhalla, kanske tydligare än någon annanstans, i en spännande sammansättning i färgrika vertikala ränder. Dalhalla, eller Draggängarna som det hette förut, är namnet på ett kalkbrott, där brytningen upphörde 1990. Platsen i sig är en upplevelse för öga och öra. Läget är idealiskt, långt borta från all bebyggelse och väl avskärmat mot störande buller från vägtrafik och industri. Akustiska mätningar har bekräftat en osedvanligt låg bullernivå nere i brottet. Ljudproven har också bekräftat att de höga, nästan vertikala bergväggarna ger en mycket bra klang utan störande eko. Med en akustiskt utformad scen och med publiken sittande nere i ”amfiteatern” kan Dalhalla jämställas med kända scener i antikens Grekland och Italien.

Genom Dalhalla har Sverige och Dalarna fått en förnämlig utomhusarena för opera, Dalhalla opera. Utvecklingen har skett för varje år med samarbeten och gästspel från hela världen. Arenan har blivit ett känt begrepp utomlands och omnämns t.ex. av ”Festspiele Magazin” som en av världens främsta arenor för opera. Dalhalla har även blivit ett stort turist- och besöksmål för både svenska och utländska besökare. De utländska besökarna söker sig nästan uteslutande till operaevenemangen. Flera internationella researrangörer återkommer regelbundet med gäster, t.ex. ”Traveller for Arts” från England och ”Kulturreisen” från Tyskland.

Dalhalla betyder och har betytt oerhört mycket som ”motor” för turist- och näringsliv i Dalarna och i Sverige. Från landstinget Dalarna och Siljanskommunerna har Dalhalla tidigare fått ett årligt stöd på totalt 1,3 miljoner kronor per år för sin operaverksamhet. Det statliga stödet uppgick till 1 miljon kronor årligen. Sedan en tid tillbaka har ägandeformen för Dalhalla förändrats. Idag drivs anläggningen på kommersiell basis utan uppdrag att sätta upp operaföre-ställningar. De erbjuder dock en mängd andra konserter och musik-/ljud-upplevelser.

Att kunna sätta upp och erbjuda operaföreställningar är en målsättning för Dalhallas vänner, den förening som jobbar parallellt med intressebolaget Dalhalla förvaltnings AB.

Detta är ett lysande exempel på hur kulturupplevelser kan hållas levande runt om i Sverige. Vi anser att man även i framtiden bör stötta lokalt viktiga kulturarrangörer. Med anledning av ovanstående beskrivning vill vi, att riksdagen uppmanar regeringen att man ytterligare ser över möjligheten att ge riktade uppdrag till viktiga kulturella mötesplatser över hela landet.

Stockholm den 4 oktober 2012

Roza Güclü Hedin (S)

Carin Runeson (S)

Kurt Kvarnström (S)

Peter Hultqvist (S)