Motion till riksdagen
2012/13:Kr264
av Agneta Luttropp (MP)

Funktionshindersperspektiv i kulturen


MP2705

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge uppdrag till museisektorn att beakta funktionshindersperspektivet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Forum för levande historia alternativt Nordiska museet i uppdrag att föreslå hur museer i större utsträckning kan använda ett funktionshindersperspektiv i sin verksamhet.

Motivering

Det finns idag ett antal museer som haft tillfälliga utställningar med perspektiv på funktionshinder. Fasta utställningar finns inte alls om det inte är ett specialmuseum med inriktning på viss funktionsnedsättning, enligt enkätsvaren i en färsk rapport. För övrigt är personer med funktionsnedsättning sällan representerade på museer och således inte heller de levnadsförhållanden som funnits under olika tidsepoker för personer med funktionsnedsättning.

Museers insatser och sociala ansvar för att visa upp alla gruppers kulturarv och synliggöra detta är viktig. Det ger både kunskap och förståelse för Sveriges handikapphistoria. Det finns mycket historia att ta del av både när det gäller boende; från institutioner till eget boende, skola; specialklasser för elever med synskada och från ”obildbara” elever utan rätt till skolgång till En skola för alla och rättighetslagstiftning som lagen om stöd och service (LSS). Det finns många exempel på hur Sverige har förändrats när det gäller synen på personer med funktionsnedsättning. Denna historia behöver synliggöras och vända sig till alla. Den berör hela samhället.

De svårigheter som museerna själva framhåller för att arrangera utställningar ur ett funktionshindersperspektiv är brist på tillgänglighet till byggnaden, kunskap om bemötande och allmän brist på funktionshinderskunskap. Enligt rapporten ”Funktionshindersperspektiv på museernas arbete” (2012) upplever museipersonalen det som svårt att på ett naturligt sätt integrera perspektiv på funktionsnedsättning med museernas ordinarie verksamhet.

Det är viktigt att inkludera funktionhindersperspektivet i allt arbete som museerna gör, som samlingar, arkiv och utställningar. Då kommer kunskapen att öka och därmed kommer det också att finnas underlag att göra fler utställningar och pedagogisk verksamhet med detta perspektiv integrerat. Arvsfondsprojektet Handikapphistoria i kulturarvet har arbetat ett par år med att öka museisektorns kunskaper om funktionshindersperspektivet. Det är viktigt att det blir någon form av permanent fortsättning av det arbetet när projektet upphör nästa år.

Stockholm den 3 oktober 2012

Agneta Luttropp (MP)