Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Filmarkivet i Grängesberg.
Filmarkivet i Grängesberg är unikt i sitt slag. Uppdraget har fastslagits av regeringen och innebär att Filmarkivet i dialog med forskarsamhället och kulturlivet samt efter samråd med Kungliga Biblioteket har till uppgift att samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke-fiktiv film som upptagits på filmbas men inte är avsedd för biografvisning.
Filmarkivet skall vara en viktig och levande källa till kunskap om svenska folkets liv och arbete under 1900-talet.
Arkivet startades efter en nationell räddningsaktion av Svenska Filminstitutet för att rädda den svenska smalfilmen inför framtiden. Genom att Filmarkivet i Grängesberg etablerades finns nu en nationell kulturinstitution som tar hand om kulturhistoriskt värdefull film som i hög grad berättar om 1900-talets Sverige, film som annars skulle stanna i gömmorna hos föreningar, företag och privatpersoner.
Alltsedan starten har filmarkivet, som besitter ett stort kunnande på det här området, samarbetat med länsmuseer över hela landet. Detta skapar i sin tur stora möjligheter och gör att arkivet kan bli en positiv resurs för museerna i deras strävan att integrera den kulturhistoriskt värdefulla filmen i den regionala utställningsverksamheten. Samarbete har dessutom etablerats med högskola och universitet i syfte att få till rutiner och bedriva forskning på arkivets material. Samarbete finns även med företag och en lång rad föreningar. Den 31 december 2010 flyttades huvudmannaskapet från Filminstitutet till Kungliga biblioteket.
Det är fortsatt viktigt att verksamheten vid Filmarkivet i Grängesberg bygger på en god satsning som är stadig och långsiktig och, med tanke på behovet, borde utökas så att man kan planera på ett bra sätt för denna viktiga verksamhet för att rädda den kulturhistoriskt värdefulla filmen undan förstörelse samt att göra den tillgänglig för forskning och för allmänhet.