Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om ett digitaliserat system för att förenkla signering och motionsinlämning i riksdagen.
Den just nu pågående allmänna motionstiden är några av de mest intensiva arbetsveckorna på riksdagsåret. Upprepade gånger har det framförts (senast i EUMOT-utredningen) hur såväl partikanslier som riksdagens tjänstemän går på knäna i samband med inlämnandet av de allmänna motionerna. Med hänvisning till det så finns det anledning att vidta åtgärder för att förenkla hela processen så långt det nu är möjligt.
En sådan förenkling skulle kunna vara att öppna för ett rent digitalt inlämnande av motionerna. Idag måste en pappersversion av motionen lämnas in för att komplettera den digitala som redan har skickats in via motionssystemet. Den enda rimliga anledningen till att göra så är att man är tvungen att få ledamotens underskrift på motionen innan den går in. Det systemet har dock också en del uppenbara brister och svagheter. Riksdagsledamöter kommer från hela Sveriges land och är dessutom ofta ute på tjänsteresor. Att samla en hel grupp ledamöter vid ett och samma tillfälle för att underteckna kommittémotioner eller partimotioner kan innebära svåra praktiska problem. Systemet är dessutom inte hållbart eftersom det ändå inte går att kontrollera om det är ledamoten själv som undertecknat. Om man istället införde ett system med digital underteckning, på samma sätt som det idag är möjligt att exempelvis underteckna sin deklaration via nätet, så skulle man slippa all denna pappershantering och effektivisera systemet påtagligt. Detta skulle också innebära att riksdagen tar hänsyn till miljön genom att undvika en stor pappershantering. Därför bör en utredning tillsättas snarast för att ta fram en säker och praktisk tillämpbar metod för ett digitaliserat system för signering och inlämning av motioner. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.