Motion till riksdagen
2012/13:K338
av Sten Bergheden (M)

Höjd företagskompetens och minskat antal myndigheter i Sverige


M1135

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att minska antalet myndigheter och införa effektiviseringsåtgärder med fokus på ökad företagskompetens inom desamma.

Motivering

För att Sveriges konkurrenskraft ska kunna förstärkas är det viktigt att fler företag startas och att existerande företag tillåts att växa. Då behövs inte bara åtgärder riktade direkt till företagen utan också att de olika myndigheter som företagen har kontakt med i olika ärenden arbetar effektivt, minskar byråkratin och tillgodoser människors och företags behov.

Tidigare fanns klara tendenser till att utlokalisera och skapa nya myndigheter utan tydliga uppgifter och mål som om det vore arbetsmarknadsåtgärder. Sedan 2006 har antalet myndigheter i Sverige minskat, vilket är positivt. Trots denna påbörjade positiva trend med färre myndigheter från alliansregeringens sida finns det mer kvar att göra. Antalet anställda inte har förändrats sedan 2006 och kostnaderna för de över 200 myndigheter som finns i landet är troligen ganska snarlika idag jämfört med år 2006. Myndigheternas arbete bör därför fortsatt inriktas på effektivisering och mindre byråkrati så att dessa skattepengar istället kan satsas på skola, vård och omsorg. Möjligheten att minska antalet myndigheter och införa än fler effektiviseringsåtgärder inom desamma bör därför ses över.

Då en stor del av företagens administration består av diverse kontakter med myndigheter är det avgörande att detta fungerar på ett enkelt och smidigt sätt. Dessvärre händer det att myndigheter, trots goda intentioner att följa lagar och regler, komplicerar företagens utveckling genom långa handläggningstider, bristande information eller helt enkelt en begränsad förståelse för en företagares vardag. De som arbetar med olika ärenden kan ha kännedom om hur det är att vara t ex tomtägare eller föreningsaktiv men alltför få känner till hur det är att vara företagare. Även här finns alltså potential att effektivisera, vilket samhället tjänar på. När kunskapen kring ärenden det ska beslutas om ökar så effektiviseras handläggningen. Detta samtidigt som företagen får bättre feedback och då ges bättre möjligheter att växa. Effektiviseringsåtgärder med fokus på ökad företagskompetens inom handläggning av ärenden bör därför uppmuntras inom svenska myndigheter.

Stockholm den 4 oktober 2012

Sten Bergheden (M)