Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en begränsning av hur fri tolkhjälp kan utnyttjas.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen har idag människor som inte förstår svenska rätt till tolkhjälp. Samma rättigheter råder vid kontakter med de flesta myndigheter. Tyvärr finns det idag människor med utländsk härkomst som har varit bosatta i Sverige under många år men som fortfarande inte behärskar det svenska språket så väl att de klarar sig på egen hand i det svenska samhället och i kontakten med svenska myndigheter och servicefunktioner.
Detta förhållande är inte rimligt utan någon form av bortre gräns borde införas för hur länge gratis tolkhjälp kan gälla. Det kan inte anses vara rimligt att skattemedel skall bekosta tolkhjälp under en hel livstid för personer som är bosatta i Sverige och dessutom i de flesta fall även är svenska medborgare, eller personer som rentav till stor del har vuxit upp i Sverige.
Dessutom bör alla människor som har för avsikt att bosätta sig Sverige också ha ett moraliskt egenansvar för att lära sig det svenska språket. Det är definitivt ett mycket rimligt och adekvat krav från samhället på de personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Samhället erbjuder alla nysvenskar utbildning i svenska språket genom bland annat svenska för invandrare.
Dessutom är det även ett rimligt krav från samhällets sida att invandrare skall uppnå en grundläggande och tillfredsställande nivå i det svenska språket för att kunna erhålla ett svenskt medborgarskap.
Förvaltningslagen 8 § säger att ”när en myndighet har att göra med någon som inte behärskar svenska eller som är allvarligt hörsel- eller talskadad, bör myndigheten vid behov anlita tolk”.
När det gäller personer som är hörsel- eller talskadad skall givetvis detta behov tillgodoses utan kostnad för den enskilde.
När det däremot gäller personer som inte behärskar det svenska språket skall det införas kriterier för när denna tolkhjälp skall bekostas av den enskilda personen.
Med anledning av ovanstående bör det införas någon form av begränsning eller kriterier för hur länge en person har rätt till gratis tolkhjälp på skattebetalarnas bekostnad. En sådan begränsning kan bestå av en bortre tidsgräns på hur länge man varit bosatt i Sverige eller att man erhållit ett svenskt medborgarskap.