Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att resor till Åland som ledamöter gör i uppdraget som riksdagsledamot ska ges samma förutsättningar som resor i uppdraget som ledamot inom Sverige.
Åland är ett självstyrt enspråkigt svenskt landskap i Finland. Så länge man vet har ålänningarna talat svenska och haft en kultur som varit snarlik den svenska. Åland tillhörde också det svenska riket fram till 1809 då Finland och Åland blev en del av Ryssland. 1917 utropade sig Finland till en självständig republik.
Ålands tillhörighet skapade en debatt som slutade med att Nationernas förbund 1921 beslöt om en kompromiss där Finland fick suveränitet över
Ålandsöarnas befolkning men måste förbinda sig att garantera Ålands befolkning dess svenska språk, kultur och lokala sedvänjor och ett självstyrelsesystem som Finland erbjudit Åland redan 1920.
Beslutet kompletterades med ett avtal mellan Finland och Sverige om hur garantierna skulle förverkligas. Sverige har ett särskilt band till Åland och också, genom det beslut Nationernas förbund tog 1921 och de avtal som efter det slutits mellan Sverige och Finland, ett särskilt ansvar för Åland och den svenska kulturen på Åland.
Kontakterna mellan Åland och Sverige är täta. Det gäller bland annat handel, utbildning och kultur. Det borde också gälla kontakterna mellan Ålands parlament lagtinget och Sveriges riksdag. Inte minst med anledning av det ansvar Sverige har gentemot Åland.
Kontakterna kompliceras dock till viss del av att resa till Åland räknas som utlandsresa.
Kontakterna och möjligheten för ledamöter från Sveriges riksdag och Ålands lagting att träffas och samarbeta skulle avsevärt underlättas om resa till Åland som ledamot gör i uppdraget skulle ges samma förutsättningar som resa i uppdraget inom Sverige.