Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om plats för EU-nämndens sammanträden.
EU-nämnden är det organ i Sveriges riksdag där riksdag och regering samråder i EU-frågor och där bestäms Sveriges förhandlingsposition inför möte i Europeiska unionens råd. Riksdagens befattande med EU-frågorna och EU-nämndens uppgifter regleras enligt följande:
"Regeringen skall underrätta EU-nämnden om frågor som avses bli behandlade i Europeiska rådet. Regeringen skall också rådgöra med nämnden om hur förhandlingarna i rådet skall föras inför beslut som regeringen bedömer som betydelsefulla och i andra frågor som nämnden bestämmer." (RO kap. 10, 2, 5 §).
Då EU-nämndens sammanträden följer Europeiska rådets kalender innebär det att möten äger rum även vid andra tidpunkter på året än vad som är brukligt för riksdagens plenum och utskott. Under vissa tider kan det vara praktiskt komplicerat att samla nämndens ledamöter då. Ett belysande exempel är under Almedalsveckan i juli då många ledamöter är samlade i Visby men inte kan hålla sammanträdena där då nämnden enligt reglementet endast får sammanträda i Stockholm. Senaste sommaren hade EU-nämnden två sammanträden under denna vecka vilket innebar att många resor gjordes över dagen mellan Gotland och Stockholm för att kunna mötas. Det är både ekonomiskt, praktiskt och ur klimatperspektiv ingen bra lösning.
Då EU-nämnden hanterar internationella frågor och i många fall kan sammankallas med kort varsel – i vissa fall sker sammanträden på telefon - vore det således rimligt att nämnden också kan ha möjlighet att sammanträda även utanför Stockholm. Det är också rimligt att EU-nämnden ges möjlighet att sammanträda i Bryssel och Strasbourg där Europeiska Unionen har sina institutioner.
EU-nämnden bör därmed ges möjlighet att kunna sammanträda varhelst inom Sverige samt i Bryssel och Strasbourg.