Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över 4 kap. 10 § kommunallagen.
I Sverige finns det 290 kommuner. De ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunstyrelsens ordförande innehar således en tung och viktig post och det är viktigt att denne får möjlighet att utöva sitt ordförandeskap på ett kontinuerligt och effektivt sätt och därför väljs ordförandeposten för en hel mandatperiod åt gången. Skulle så stödet i kommunfullmäktige av en eller annan orsak försvinna, påverkas inte ordförandeposten. Kommunfullmäktige kan besluta att lägga ned en av kommunens nämnder för att på så sätt också avsätta nämndens ordförande, men eftersom kommunstyrelsen måste finnas enligt kommunallagen kan inte kommunfullmäktige avsätta kommunstyrelsens ordförande.
Problemet med detta regelverk är att en partikoalition som under en mandatperiods gång förlorar majoriteten i kommunfullmäktige kan utnyttja tillfället för att fortsatt behålla den viktiga ordförandeposten i kommunstyrelsen. Därför behövs en förändring i kommunallagen som gör det möjligt för en majoritet i kommunfullmäktige att avsätta kommunstyrelsens ordförande. 4 kap. 10 § kommunallagen bör ses över så att det under dessa speciella omständigheter blir möjligt för kommunfullmäktige att avsätta kommunstyrelsens ordförande.