Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om grundlagsskydd för kommunägd och landstingsägd egendom.
För att säkerställa att en eventuell försäljning av gemensamt ägd egendom såsom sjukhus, skolor, förskolor, vårdcentraler, äldreboenden, hyresfastigheter, bibliotek och kommunala bolag får prövas av medborgarna i demokratiska val krävs ett stärkt lagskydd. Exemplen de senaste åren förskräcker. Tibblegymnasiet i Täby såldes ut för ett reapris av den moderatledda politiska ledningen. Ett annat uppmärksammat fall är vårdcentralen Serafen som den moderatledda landstingsledningen i Stockholms län sålde för 700 000 kr och som fyra år senare såldes vidare för 20 miljoner kr.
Problemet som uppstår när en politisk majoritet, oavsett partifärg, avyttrar gemensamt ägd egendom är att det är beslut av en sådan karaktär att det närmast är omöjligt att köpa tillbaka det som sålts.
För att försäkra sig om att en eventuell försäljning av kommunägd eller landstingsägd egendom också har ett stöd hos en majoritet av medborgarna bör detta prövas genom att frågan hanteras med mellanliggande val. Det vill säga att beslut kan tas av en majoritet vald för en mandatperiod, men sedan måste beslutet prövas också i nästkommande mandatperiod av den då valda majoriteten.
Det vi äger gemensamt har ett stort värde som ofta är större än det materiella värdet. Det handlar om placering i olika stadsdelar och långsiktighet i politiska beslut för att garantera väl fungerande välfärd som är tillgänglig för medborgarna, t.ex. bostäder som byggs tillsammans med skolor och förskolor för att fungera i enlighet med närhetsprincip. Att sälja en del av en kedja gör att övriga delar blir svagare. Medborgarna har rätt till ett demokratiskt inflytande över sitt ägande. Hur de folkvalda väljer att förvalta detta bör därför säkerställas genom ett grundlagsskydd. Detta bör riksdagen tillkännage som sin mening.