Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sänkt rösträttsålder.
Diskussionen om rösträttsåldern är ständigt aktuell i Sverige. Genom regeringsformen 1974 sänktes rösträttsåldern från 19 till dagens 18 år. Reformen baserades på Grundlagsberedningens förslag (SOU1972:15) där tanken var att samtliga nivåer skulle präglas av samma 18-årsgräns – myndighetsålder, rösträttsålder och valbarhetsålder. Helt ut har dock inte principen tillämpats då ungdomar exempelvis blir straffmyndiga redan vid 15 års ålder och inte när de fyller 18 år.
Samtidigt har de fyraåriga mandatperioderna som infördes 1994 inneburit att förstagångsväljaren i dagens Sverige i genomsnitt inte är 18 utan 20 år. Ibland kan förstagångsväljaren faktiskt vara så gammal som 22 år. Runt om i världen finns det i dag hittills tretton länder med rösträttsålder under 18 år, inom olika nivåer. I exempelvis Brasilien är rösträttsåldern 16 år i samtliga val. I Schweiz är rösträttsåldern 16 år vid kommunala val och folkomröstningar, och i Tyskland får den som har fyllt 16 år rösträtt i ett antal delstatsval.
Sverige borde också se över möjligheten till sänkt rösträttsålder. Den långsiktiga målsättningen borde vara att säkerställa att den reella snittåldern för förstagångsväljare sammanfaller med myndighetsåldern 18 år och inte 20 år eller högre, vilket ofta är fallet i dag. I ett första steg skulle detta kunna tillämpas vid kommun- och landstingsvalen för att sedan utvärderas inför nästkommande riksdagsval.
Regeringen bör därför överväga att i lämpligt sammanhang se över frågan om möjligheterna till sänkt rösträttsålder i Sverige.