Motion till riksdagen
2012/13:K257
av Hillevi Larsson (S)

Kommunalt misstroendevotum


S1010

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga en förändring av kommunallagen så att kommunalt misstroendevotum möjliggörs för vissa uppdrag som tillsätts indirekt av kommunfullmäktige.

Motivering

Riksdagen kan rikta misstroendevotum mot ett enskilt statsråd, mot hela regeringen eller mot statsministern. Fälls statsministern får hela regeringen gå. En enkel majoritet krävs för att avsätta någon. Däremot går det inte att avsätta riksdagsledamöter, även om en majoritet i riksdagen vill det. Där krävs att de begått ett så allvarligt brott att en domstol dömer dem att avgå. Det har hänt två gånger hittills i riksdagen.

Logiken bakom är att riksdagsledamöterna är valda direkt av folket och därför bara kan avsättas av folket, genom nyval eller ordinarie val. Statsministern är däremot vald av riksdagen och kan också avsättas av riksdagen, genom misstroendeförklaring. Även om riksdagen inte valt ministrarna så kan riksdagen rikta misstroendevotum mot dem; de ses som en förlängning av statsministern.

Idag tvingas man lägga ned en kommunal nämnd för att bli av med en ordförande som inte åtnjuter förtroende längre. Det är helt orimligt! Om ordförande för kommunstyrelsen inte längre åtnjuter förtroende är det helt omöjligt att bli av med den personen. Det är ännu mer absurt!

Kommunallagen borde ändras så att misstroendevotum kan riktas mot personer som indirekt valts av kommunfullmäktige, exempelvis nämndsordföranden och ordföranden för kommunstyrelsen. (På motsvarande sätt som riksdagen väljer statsminister och därmed kan avsätta honom eller henne.) Att avsätta hela kommunstyrelsen kan däremot bli svårt, trots att den tillsätts indirekt av kommunfullmäktige. Enligt kommunallagen måste en kommunstyrelse finnas i varje kommun och representanter för alla partier i kommunfullmäktige ska finnas med där. Avsätter man kommunstyrelsen kan det blir svårt att hitta nytt folk till en ny styrelse, åtminstone om det är ett litet fullmäktige med få valda. Däremot skulle det kunna bli möjligt om det efterföljs av nyval. Men det är en helt annan fråga.

När det gäller kommunalråd räknas de av någon anledning inte som förtroendevalda, och därför kan de avsättas i förtid trots att kommunallagen inte medger misstroendevotum.

Stockholm den 27 september 2012

Hillevi Larsson (S)