Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om digital demokrati.
Internet genomsyrar idag hela samhället. En stor majoritet av Sveriges befolkning lever en stor del av sina liv på och med hjälp av de tjänster och erbjudanden som erbjuds via nätet. Demokratin, våra politiska församlingar och offentliga institutioner med sina regelverk måste ta tillvara de nya möjligheter som informationssamhället erbjuder.
För att tillfullo ta tillvara på den potential som den digitala tekniken ger krävs att samhället erbjuder alla möjlighet att ta del av samhällsinformation och kommunicera med myndigheter på ett enkelt, effektivt och användartillvänt sätt.
När det gäller offentliga e-tjänster finns många förbättringsområden. Både lagstiftning och digital teknik, gör det idag möjligt för myndigheter att öka delaktigheten hos medborgare och företag i förvaltningsutvecklingen. Flera innovationsdrivna upphandlingar bör därför initieras snarast, i syfte att öka tillgängligheten till offentligägd data i syfte att skapa nya, medborgartillvända nyttotjänster.
Alla offentliga remisser som ligger ute borde vara åtkomliga på en gemensam plats på nätet, för att göra det lättare och enklare att finna relevanta förslag och få fler engagerade i att lämna synpunkter.
Digital teknik medför stora nyttor för dem som har möjlighet att nyttja den. Men många människor har i privatlivet svårt att få allt från datorer, dataprogram och tjänster till hemmanätverk att fungera. Samtidigt finns det många ungdomar som har stort IT-kunnande men saknar erfarenhet av att driva företag. De borde därför ges möjlighet att erbjuda IT-tjänster i hemmet för dem som är i behov av sådan hjälp. Detta skulle kunna ske i olika typer av regi såsom genom bibliotek, högskolor, kooperativa företag, småföretag och i projektform.
Politiska församlingar, partier och politiker måste vara närvarande och tillgängliga på nätet. Sak samma gäller andra ideella föreningar och rörelser. Elektronisk röstning vore därför ett steg i rätt riktning. Regeringen bör därför snarast se över denna möjlighet med målsättning att den ska bli verklighet senast i det allmänna valet 2018 och för alla EU-medborgare i Europaparlamentsvalet. Möjligheten till folkomröstningar, inte minst i kommunerna, kommer att förenklas med en mer digital demokrati.