Motion till riksdagen
2012/13:K225
av Penilla Gunther (KD)

Information till anhöriga vid begravning


KD559

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att skärpa kraven på information till anhöriga eller andra tydligt närstående kring en persons dödsfall och begravning.

Motivering

Genom de nya ändringarna i begravningslagen som trädde i kraft den 1 maj 2012 får tiden mellan dödsfall och gravsättning, alternativt kremering, vara en månad i stället för som tidigare två månader. Begravningsbyråerna rekommenderar därför att anhöriga kontaktar dem ganska snart efter dödsfallet. Oavsett om begravning måste ske inom en eller två månader finns dock problem att hantera.

I takt med att familjernas sammansättning har ändrats från traditionell kärnfamilj till många olika konstellationer förändras också förutsättningarna för de viktigaste stunderna i livet. Det blir mer och mer vanligt att begravningar hemlighålls för andra familjemedlemmar, som först efteråt får veta att begravningen ägt rum.

En begravningsbyrå har i dag ingen skyldighet att se till att dödsbodelägare eller andra närstående blir informerade, varken om dödsfall eller om begravning. Byråerna kan göra det om beställaren (vanligtvis den dödsbodelägare som vårdar boet) så önskar. Vid osämja i familjen kan med andra ord principen ”först till kvarn” till begravningsbyrån avgöra hur, när och var begravningen ska hållas.

Detta är inte rimligt. Fler och fler fall uppdagas när föräldrar eller barn först i efterhand fått veta att deras anhöriga gått bort och redan begravts, trots att det enligt ärvdabalken är så att den person som är delägare i dödsboet genast ska informera andra delägare om dödsfallet. Om begravningen beställts av en person som inte är dödsbodelägare, men kostnaderna ska belasta dödsboet, kan det också bli fråga om en rättstvist, eftersom det måste finnas en samsyn i huruvida kostnaderna var skäliga eller inte.

Anhöriga och andra tydligt närstående måste informeras inför en persons begravning. Ett sätt att säkerställa detta är att ändra i lagen så att samtliga dödsbodelägare får information om dödsfallet innan begravning äger rum.

Även om få människor vill närvara vid en begravning där deras närvaro inte är önskad är det bättre att informera de berörda personerna på ett korrekt sätt och förutsätta att det respekteras. Att få informationen om dödsfall eller begravning av en närstående av en slump, via exempelvis Facebook eller andra sociala medier som inträffat i vissa fall, känns dock inte värdigt. Regeringen bör därför utreda möjligheten att skärpa informationskravet vad gäller rätten att anordna begravningar.

Stockholm den 2 oktober 2012

Penilla Gunther (KD)