Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur en samlad revision av statsbidragen till kommunerna kan ske.
I vårpropositionen anges att statsbidragen för 2012 till kommunerna uppgår totalt till 134 miljarder kronor. 82 miljarder kronor är då generella bidrag och 52 miljarder kronor riktade bidrag. Vid sidan av skatteinkomsterna svarar statsbidragen för de största inkomsterna i kommuner och landsting.
Frågan är naturligtvis hur revisionen av de stora summor statliga medel som tillskjuts kommunsektorn på detta sätt utförs. För granskningen av den statliga verksamheten – och därigenom medverka till god resursanvändning och en effektiv förvaltning i staten – finns Riksrevisionen, som är en del av riksdagens kontrollmakt. Myndigheten leds av tre riksrevisorer som självständigt beslutar om vad de ska granska. Deras maktbefogenheter sträcker sig dock inte till kommunsektorn, då bland annat det kommunala självstyret kan vara ett hinder för detta.
Nu finns visserligen vissa revisionsuppdrag hos länsstyrelserna och andra myndigheter, som exempelvis Socialstyrelsen som kontrollerar behandlingshem. Denna form av revision sker dock bara inom vissa områden.
Sedan januari 2011 är det inte längre möjligt för den som är ledamot eller ersättare i kommunfullmäktige att vara valbar som revisor i den egna kommunen. Detta är en positiv förändring som har stärkt den kommunala revisionens oberoende. Dock är det fortfarande svårt att på ett oberoende sätt granska de statliga medel som tillskjuts kommunerna och tillse att de används på rätt sätt.
Mot denna bakgrund bör en utredning tillsättas för att ta ställning till hur statsbidragen till kommunerna ska granskas och revision ske. Övervägas bör hur en övergripande kontrollfunktion som kan utföra en samlad statlig revision av de statliga bidragen till kommunerna kan ske, och hur detta harmonierar med det kommunala självstyret. Det bör utredas om Riksrevisionen bör få ett utökat mandat med möjlighet att granska kommunsektorn som en del av riksdagens kontrollmakt över budgetarbetet.