Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uppdraget som nämndeman samt ersättning för detta.
Nämndemännens ekonomiska ersättning vid de svenska domstolarna har varit ett ämne för diskussion under många år. Ersättningen har upplevts som alltför låg och har därmed bidragit till bristande allsidighet i sammansättningen av nämndemannakåren, inte minst i fråga om ålder. Därför var höjningen av arvodet från 300 kr till 500 kr per förhandlingsdag, som trädde i kraft i januari 2007, mycket välkommen. Men samtidigt införde den borgerliga regeringen halvdagsersättning, där den praktiska hanteringen blev en överraskning.
Många nämndemän ställer sig frågande till den tillämpning som görs med halvdagsarvode upp till 3 timmar kombinerat med en rekommenderad förhandlingstid på 6 timmar; detta mot bakgrund av att det inte alls är ovanligt med förhandlingsdagar som pågår betydligt längre än så.
Vid tjänstgöring under 3 timmar utgår halvdagsersättning på 250 kr, vilket är en sänkning jämfört med tidigare regler. Aktiva nämndemän blev självfallet mycket besvikna då de blev varse att den faktiska ersättningen sänktes vid halvdagstjänstgöring.
Den som förlorar arbetsinkomst ska självfallet ersättas för hela den förlorade förtjänsten. De nu gällande reglerna medför att rekryteringsunderlaget för nämndemän minskar. På sikt kan tillämpning av arvodena till nämndemän riskera att motverka den positiva effekt som höjningen av arvodet förväntades ge i fråga om rekrytering av nämndemän.
Nämndemännens Riksförbund (NRF) har också lyft frågan om att ersättning för tjänstgöring exempelvis efter klockan 19.00 inte renderar övertidsbetalning. NRF anser att extra ersättning utgör en viktig fråga för diskussion med Domstolsverket.
Likaså anser NRF att de långa reseavstånden för många nämndemän inte heller ska innebära minskad tjänstgöring. Sammanslagningar av domstolar har inneburit långa avstånd till domstolen för vissa nämndemän. Nämndemän verksamma vid exempelvis förvaltningsrätten i Gävle tillhör denna grupp. Idag innefattar denna förvaltningsrätt ett betydligt större upptagningsområde än förr. När förvaltningsrätten i Gävle kallat nämndemän till domstol har de som bott i eller nära Gävle fått förtur.
NRF anser att detta är en olycklig utveckling. Nämndemän i ett upptagningsområde ska kallas ungefär lika ofta; om så inte är fallet blir demokratin lidande.
Det är viktigt att nämndemannakåren är allsidigt sammansatt med hänsyn till ålder, kön, etnisk bakgrund och yrke. Vid en kartläggning som Justitiedepartementet genomfört har synpunkter framförts om behovet att föryngra nämndemannakåren och att bredda rekryteringen. De frågor som NRF lyfter om såväl ersättning som tjänstgöringsmöjligheter anser vi vara viktiga att beakta. Detta anser vi att riksdagen ska ge regeringen tillkänna.