Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det när det gäller ungdomar som inte kan få fängelse på grund av för låg ålder, framöver ska övervägas möjligheten till nya straff och behandlingar som är mer relevanta och tar större hänsyn till brottets karaktär än samhällstjänst och vård enligt socialtjänstlagen gör.
När ungdomar i dag begår allvarliga brott är tyvärr inte straffsatsen alla gånger relevant, och den motsvarar inte tillräckliga inskränkningar och inverkan på ungdomen så att han eller hon inte begår brott igen. Påföljden styrs bland annat genom det som står i brottsbalken.
I brottsbalkens första kapitel om brott och brottspåföljd står följande:
6 § För brott som någon begått innan han fyllt femton år får inte dömas till påföljd.
I brottsbalken kapitel 29 om straffmätning och påföljdseftergift står följande:
7 § Har någon begått brott innan han eller hon fyllt tjugoett år, ska hans eller hennes ungdom beaktas särskilt vid straffmätningen.
Rätten får då döma till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet. För brott som någon har begått innan han eller hon fyllt tjugoett år får inte dömas till svårare straff än fängelse i tio år. Om fängelse på längre tid och på livstid är föreskrivet för brottet eller om det följer av 26 kap. 2 §, får dock dömas till fängelse i högst fjorton år. Lag (2009:396).
I brottsbalkens kapitel 30 om val av påföljd står följande:
5 § För brott som någon begått innan han eller hon fyllt arton år får rätten döma till fängelse endast om det finns synnerliga skäl.
Att rätten därvid i första hand skall bestämma påföljden till sluten ungdomsvård i stället för fängelse framgår av 32 kap. 5 §. För brott som någon begått efter det att han eller hon fyllt arton men innan han eller hon fyllt tjugoett år får rätten döma till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för det. Lag (2006:891).
Det innebär således att vissa hänsyn ska tagas till ungdomens ålder när straffsatsen ska bestämmas. Det innebär således att ungdomar inte alltid kan få fängelse pga av sin ålder.
Nyligen gick det att läsa i medier att en äldre man blev så svårt misshandlad av ett gäng ungdomar att han var nära att dö. Straffpåföljden för de ungdomar som utfört brottet blev bland annat samhällstjänst en kort tid. Ett skrämmande lågt och inte heller ett vidare kännbart straff. Det inger heller inte någon respekt för det svenska rättsväsendet i det stora hela. Du lär dig alltså redan som ung att du kan begå ganska allvarliga brott utan att få någon kännbar påföljd. Man kan alltså misshandla en annan människa så svårt att vederbörande dör eller får andra men i livet utan att samhället ger något kännbart straff. Det är inte rimligt i ett land som Sverige som är en rättsstat. Dessvärre sätter nu dessa ungdomar sin omgivning i skräck i skola och på sin fritid.
Därmed vill jag att när det gäller ungdomar som inte kan få fängelse pga av för låg ålder, framöver ska övervägas möjligheten till nya straff och behandlingar som än mer motsvarar brottets karaktär och omfattning än vad samhällstjänst och vård enligt socialtjänstlagen gör.