Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över polisens utryckningstid.
Ett effektivt och säkert rättsväsen är en förutsättning för tryggheten i samhället.
Sedan 2006 har mycket positivt hänt inom svenskt rättsväsen, inte minst när det gäller polisen. I dag har vårt land fler poliser än någonsin tidigare, och med en ökning på 3 000 nya poliser har vi nu nått målet om 20 000 poliser i Sverige. Utryckningstiden är samtidigt avgörande för att polisens arbete ska ge verkligt resultat och bidra till att öka tryggheten i människors vardag. När människor är i nöd måste man alltid kunna lita på att polisen snabbt kan vara på plats för att hjälpa till. Inte minst blir detta viktigt på landsbygden då avstånden ofta är stora.
Inom räddningstjänsten finns i dag ett generellt regelverk om en utryckningstid inom fem minuter. Detta innebär att efter att ett larmsamtal inkommit ska den första bilen ha lämnat stationen efter fem minuter. Någonting liknande finns emellertid ännu inte inom polisen. Polisens egen undersökning ifrån augusti 2012 baserat på responsen på prio ett-larmen under de senaste sju månaderna visade även på en stor diskrepans i tillgänglighet och utryckningstid för polisen beroende på var larmet inträffade. I en storstad (Göteborg) fick man i snitt vänta elva minuter på att polisen skulle anlända medan man i mindre tättbefolkat område fick vänta mer än dubbelt så lång tid – 29 minuter.
En långsam utryckningstid bidrar till otrygghet och minskat förtroende för polisen.
I ett längre perspektiv kan bristen på polis på exempelvis landsbygden leda till vanskliga förhållanden om människor inte alltid kan lita på att polisen anländer inom en rimlig tid. Regeringen bör därför överväga att se över möjligheten till en översyn av polisens arbete för att förbättra utryckningstiden i syfte att säkerställa att polisen, likt räddningstjänsten, har samma generella responstid över hela landet.