Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förstärkt skydd för vittnen i en rättegång.
När ett brott utreds är det naturligtvis viktigt att alla uppgifter som har betydelse för utredningen kommer fram. Risken är ju annars uppenbar att den som begått brottet inte kan ställas till ansvar.
Polis och åklagare har mot den bakgrunden rätt att hålla förhör med alla som man tror kan bidra till att brottet klaras ut.
I vårt land har vi allmän vittnesplikt, vilket betyder att man är skyldig att vittna i domstol om åklagare eller den misstänkte anser att det är nödvändigt.
Samtidigt vet vi att många människor inte vågar träda fram och berätta vad man vet. Det finns exempel på händelser där människor valt att titta bort för inte bli inblandade i något man upplever som hotfullt. Det finns också exempel på att inte minst kriminella gäng hotat vittnen till tystnad.
Ska tilltron till vårt rättssystem bibehållas måste samhället kunna garantera människor trygghet när man fullgör sin medborgarplikt som vittne i en utredning om en brottslig handling eller händelse.
Mot den bakgrunden är det angeläget att se över hur ett förstärkt skydd för vittnen i en rättegång kan utformas.