Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en höjning av avgiften till Brottsofferfonden.
Sedan många år blir den som döms i en svensk tingsrätt för ett brott där fängelse ingår i straffskalan skyldig att erlägga 500 kronor till Brottsofferfonden som förvaltas av Brottsoffermyndigheten.
Fonden används till att stödja olika projekt med brottsofferstödjande inriktning, vittnesstödsverksamheten vid landets alla tingsrätter – som är beslutad av regeringen i början av 2000-talet – samt forskning inom det viktimologiska området. Brottsofferfonden finansieras huvudsakligen av personer som begått brott. Varje dömd person ska betala en avgift på 500 kronor, om brottet kan straffas med fängelse. Summan har varit konstant i snart 15 år. De som avtjänar sitt straff i form av intensivövervakning med fotboja betalar en avgift på 50 kronor per dag, upp till högst 6 000 kronor. Därutöver är fonden öppen för gåvor från privatpersoner, företag och organisationer.
Brottsofferfondens intäkter uppgår idag till ca 35 miljoner per år. Cirka 32 miljoner är intäkter som utgörs av avgifter enligt lagen om brottsofferfond.
Fokus på det brottsofferstödjande arbetet har de senaste åren blivit skarpare, vilket är både välkommet och nödvändigt. Idag finns det tyvärr få ställen för den brottsutsatte att söka stöd. Konsekvenserna av brott är långt större än vad man vid första anblicken kan ana. Ett väpnat rån på arbetsplatsen kan sätta spår för livet och innebär inte sällan att den brottsutsatte inte kan återgå till liknande arbete, vilket riskerar att bli en dryg kostnad för samhället. Att den som utsatt andra för brott också ska ansvara för att rehabiliteringen av dessa personer blir så kvalificerad som möjligt måste anses högst rimligt.
Lagen om brottsofferfonden trädde i kraft 1994. Avgiften bestämdes då till 300 kronor. Avgiften höjdes till 500 kronor genom en lagändring 1999. I betänkandet Lätt att göra rätt (SOU 2010:1) föreslås att avgiften till Brottsofferfonden höjs till 600 kronor. Höjningen ska dock finansiera en betalningsförmedlande verksamhet för frivillig betalning och innebär således inget resurstillskott till brottsofferfonden.
Vi anser att en fördubbling av avgiften till Brottsofferfonden till 1 000 kronor skulle vara rimligt med hänsyn till att Brottsofferfondens viktiga arbete bör förstärkas.