Motion till riksdagen
2012/13:Fi301
av Fredrik Olovsson m.fl. (S)

Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner


S4002

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2013 inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Att arbeta kvällar, helger eller delade turer blir allt vanligare. Många tjänstemän arbetar mycket övertid i långa perioder. Också inom servicesektorn är arbete på kvällar, nätter och helger alltmer vanligt förekommande. För många, inte minst ensamstående, kan det vara väldigt svårt att förena arbetsliv med föräldraskap. Samhället har en viktig roll i att tillhandahålla en välfärd som möter dagens behov på välfärdstjänster. Allt fler kommuner tillhandahåller barnomsorg på obekväm tid. Vi vill att än fler tillhandahåller denna viktiga del i välfärden. Vi avsätter 100 miljoner kronor 2013 för detta syfte.

Alla barn har rätt till en riktigt bra start i livet. En allmän förskola av hög pedagogisk kvalitet är en hörnsten i en politik för framtiden. För att ge alla barn en bra start på sin skolgång vill vi att fler barn ska gå förskoleklassen. Om barn inte stimuleras under den period i deras liv då de kan lära som mest riskerar de att hamna efter under sin skolgång. Att gå i förskoleklass ger barn möjligheter att nå sin fulla potential i skolan. Vi avsätter 140 miljoner kronor 2013 för att fler barn ska gå i förskoleklass.

Vi vill att pension ska beskattas som lön. Vi är kritiska till att regeringen skapat en klyfta i beskattningen mellan löntagare och pensionärer. Regeringens förslag i budgetpropositionen för 2013 om en skattesänkning för pensionärer må vara ett steg i rätt riktning. Men den undandrar inte regeringen från ansvaret för att ha infört den skillnad i beskattning som nu etablerats. Vi föreslår att skatten för pensionärer nästa år ska sänkas med ett dubbelt så stort belopp som i regeringens alternativ. Det betyder att en garantipensionär får cirka 100 kronor i månaden i sänkt skatt nästa år. Vi kompenserar kommunerna med 1 200 miljoner kronor till följd av det höjda särskilda grundavdraget för pensionärer.

En ny studie från IFAU visar att klasstorlek har så stora effekter på elevens lärare att det påverkar elevernas lön senare i livet och att löneeffekterna är tillräckligt stora för att intäkterna ska överstiga de direkta kostnaderna av klasstorleksminskningen. Därför investerar vi i mindre klasser. Mindre klasser förbättrar lärarnas arbetsmiljö. I klasserna F-3 berör detta främst kvinnor som är lärare. Vi investerar 2 000 miljoner kronor 2013 för att minska klasstorlekarna i årkurserna 1–3 och förskoleklass så att lärarna får tid att ge varje elev stöd i sin utveckling. Investeringarna ska vara utformade på så sätt att de riktas till de avsedda ändamålen i den kommunala verksamheten.

Den borgerliga regeringens huvudsakliga lösning på den höga ungdomsarbetslösheten har varit att halvera socialavgiften för ungdomar som redan har ett jobb. Men reformen har inte fungerat. Ungas situation på arbetsmarknaden har försämrats under de senaste åren. Arbetslösheten har stigit och sysselsättningen har inte ökat sedan 2007. Idag har Sverige en högre ungdomsarbetslöshet än de flesta jämförbara länder.

Nedsättningen av socialavgifter för unga har dömts ut av regeringens finanspolitiska råd, som beskriver det som en dyr och ineffektiv åtgärd för att sänka ungdomsarbetslösheten. Även Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har uttryckt stor tveksamhet kring reformens effektivitet. Vi väljer att helt ta bort nedsättningen, då det är svårt att se några påtagligt positiva effekter av den. Istället föreslår vi en effektiv tidsgräns för ungdomsarbetslösheten. Unga människor ska vara arbetslösa högst sex månader. Vi kompenserar kommuner och landsting fullt ut för den högre arbetsgivaravgiften och avsätter 2 500 miljoner kronor för detta.

Vi avskaffar arbetsgivarens ansvar för den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen. Det innebär lägre lönekostnader i kommuner och landsting. Samtidigt stärks de kommunala skatteintäkterna när sjukförsäkringen stärks, arbetslöshetsförsäkringen förbättras och unga och långtidsarbetslösa erbjuds riktiga jobb i stället för passivitet. Vi korrigerar för dessa minskade kostnader och höjda intäkter med –4 250 miljoner kronor. Vi tar i detta inte hänsyn till minskade utbetalningar av ekonomiskt bistånd som följer av våra reformer.

Tabell 1 Anslagsförslag 2013 för utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (S)

1:1

Kommunalekonomisk utjämning

85 603 206

+1 690 000

1:2

Statligt utjämningsbidrag för LSS-kostnader

3 297 221

1:3

Bidrag till organisationer inom det kommunalekonomiska området

5 350

Summa

88 905 777

+1 690 000

Specificering av anslagsförändringar

1:1

Stimulans till barnomsorg på obekväm arbetstid

+100 000

1:1

Fler barn i förskoleklass

+140 000

1:1

Sänkt skatt för pensionärer

+1 200 000

1:1

Mindre klasser i lägre åldrar

+2 000 000

1:1

Kompensation för slopad nedsättning för unga

+2 500 000

1:1

Indragning till följd av avskaffad andra sjuklönevecka, samt ökade kommunala skatteintäkter till följd av förbättrad sjukförsäkring, arbetsmarknadsinsatser och förbättrad arbetslöshetsförsäkring.

–4 250 000

Stockholm den 5 oktober 2012

Fredrik Olovsson (S)

Pia Nilsson (S)

Jörgen Hellman (S)

Maryam Yazdanfar (S)

Bo Bernhardsson (S)

Marie Nordén (S)

Sven-Erik Bucht (S)