Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett legalt ramverk som möjliggör sociala investeringar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen tydligt bör ge berörda statliga myndigheter i uppgift att samarbeta med kommuner och landsting som vill göra sociala investeringar.
Sociala investeringar syftar till att genom tidiga insatser minska sociala problem och därmed stora kostnader för exempelvis rättsväsende, sjukvård och socialtjänst i senare skeden. Sociala investeringar vinner ökat intresse i många kommuner och landsting runt om i landet eftersom man ser att detta tänkande både kan spara ekonomiska resurser och undvika mänskligt lidande.
Idag befinner sig dock sociala investeringar från kommuner och landsting i en juridisk gråzon. Den befintliga lagstiftningen medför inga problem när det gäller att göra fysiska investeringar i exempelvis vägar eller byggnader. Inte heller finns några problem vad gäller kommunala insatser för att åtgärda sociala problem som redan uppstått, exempelvis hemlöshet eller kriminalitet. Däremot är lagstiftningen mycket otydlig när det gäller kommuners och landstings möjligheter att avsätta resurser i exempelvis sociala investeringsfonder för att genom förebyggande arbete och tidiga insatser minska senare ekonomiska kostnader avsevärt. Detta riskerar att leda till att kommuner och landsting avhåller sig från sociala investeringar trots att många exempel visat att detta är ett mycket effektivt sätt att arbeta. Lagstiftningen bör därför snarast ses över för att tydliggöra att kommuner och landsting både har möjlighet, och uppmuntras, att använda sociala investeringar i sin verksamhet.
Fungerande sociala investeringar kräver samarbete mellan många parter, såväl kommunala som statliga. Regeringen bör därför tydliggöra för berörda myndigheter, exempelvis Arbetsförmedlingen, polisen och Försäkringskassan, att medverka i och stötta projekt för sociala investeringar i kommuner och landsting.