Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lagstiftningen bör ändras så att kommuner kan ställa krav på närproducerat, Fairtrade-märkning och kollektivavtal vid upphandling av varor och tjänster.
När det gäller regelverket kring offentlig upphandling av varor så borde kommuner med höga ambitioner i frågor som miljö, djurskydd, mänskliga och fackliga rättigheter kunna ställa sådana krav i upphandlingen. Dagens lagstiftning ger begränsade möjligheter till detta eftersom det i första hand handlar om lägsta pris på anbuden. Kommuner bör kunna ställa krav på exempelvis närproducerat, Fairtrade-märkning och kollektivavtal vid upphandling. Detta är värdegrunder som den offentliga sektorn måste stå upp för i alla sammanhang!
Vi vill påminna om den expertutredning som Niklas Bruun och Kerstin Ahlberg har gjort för Sieps och som visar att Sverige med LOU har gått längre än vad upphandlingsdirektiven i EU kräver. Vi menar att lagen bör arbetas om så att vi maximalt kan ta tillvara den flexibilitet som EU-rätten medger. Det gäller exempelvis etiska, sociala och miljömässiga krav vid upphandling av både varor och tjänster. Andra EU-länder – Tyskland, Frankrike, Danmark, Finland – visar att det finns möjligheter att med stöd av upphandlingsdirektiven ställa tämligen långtgående krav på dessa områden. Det gäller även att inom vad som i EU-rätten kallas oprioriterade områden – dvs. vård, skola, omsorg – på olika sätt begränsa upphandling till eller favorisera icke vinstdrivna associationsformer.