Motion till riksdagen
2012/13:Fi252
av Jonas Sjöstedt m.fl. (V)

Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner


V259

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om anslagen för 2013 inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Anslagsfördelning

Tabell 1 Anslagsförslag 2013 för utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens
förslag

Avvikelse från
regeringen (V)

1:1

Kommunalekonomisk utjämning

85 603 206

+1 227 000

Nytt anslag

Nytt

Lokala servicekontor

+50 000

Summa

+1 277 000

Sammanfattning

I ett rikt land som Sverige bör alla invånare garanteras en likvärdig och hög kvalitet på ett antal sociala tjänster som sjukvård, skola, barn- och äldreomsorg m.m. Dessa tjänster ska fördelas efter behov och finansieras solidariskt via skattsedeln. Då det mesta av den offentliga välfärden sker inom kommunsektorn är resurserna till denna helt avgörande för kvaliteten på den offentliga servicen. Sammantaget tillför Vänsterpartiet drygt 23 miljarder kronor netto till kommunsektorn under 2013. Satsningarna sker såväl på statsbudgetens utgiftssida (dels under utgiftsområde 25, dels på andra utgiftsområden) som på inkomstsidan. En sammanställning av dessa satsningar återfinns i vår budgetmotion (2012/13:C400).

Anslag 1:1 Kommunalekonomisk utjämning

I statsbudgeten är de generella statsbidragen till kommunerna nominellt oförändrade om inte regeringen fattar beslut om något annat. Detta innebär att värdet av statsbidragen urholkas i takt med kommunernas pris- och löneökningar. Det nuvarande systemet försvårar också kommunernas långsiktiga planering. Vänsterpartiet föreslår därför att de generella statsbidragen till kommunerna värdesäkras genom att de automatiskt räknas upp för pris- och löneförändringar. Vi menar att det behövs 2,5 miljarder kronor för att värdesäkra statsbidragen för 2013. I samband med budgetpropositionen för 2012 tillförde regeringen kommunsektorn 980 miljoner kronor som ett permanent tillskott. Denna post räknar vi av från vår reform avseende värdesäkringen av de generella statsbidragen.

Skolan ska vara likvärdig. De senaste decenniernas skolreformer har fört oss allt längre bort från målet en likvärdig skola. Kunskapsskillnaderna och segregationen har ökat. Alltför många elever lämnar grundskolan respektive gymnasiet utan fullständiga betyg. Antalet lärare behöver öka. Vänsterpartiet satsar därför 1 000 miljoner kronor under 2013 på riktade statsbidrag för ökad lärartäthet.

Det finns ett behov av utökad daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Vi föreslår därför att personer med psykiska funktionsnedsättningar inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), personkrets 3, ska få rätt till daglig verksamhet. Vi ersätter därför kommunerna för deras ökande kostnader med 165 miljoner kronor under 2013.

Tvångsomhändertagna personer inom psykiatrin har ofta en raserad ekonomi med stora skulder p.g.a. sin sjukdom. Vi föreslår därför att man slopar vårdavgifterna i den psykiatriska tvångsvården. Landstingen bör då ersättas med 22 miljoner kronor per år från 2013.

I dag varierar taxan för hemtjänst stort mellan olika kommuner. För många äldre blir höga hemtjänsttaxor ett hinder. Men huruvida man får omsorg och stöd ska inte komma an på den enskildes ekonomiska situation. Vänsterpartiet vill därför införa ett tak på 100 kronor i timmen för hemtjänsten. För detta avsätter vi 300 miljoner kronor.

Glasögon till barn är dyrt. I dag tvingas många fattiga föräldrar att avstå från att köpa glasögon, trots att de är nödvändiga för barnen. Inget barn med synfel ska behöva vara utan glasögon p.g.a. föräldrarnas dåliga ekonomi. Vi vill subventionera glasögon för barn i åldern 2–15 år med 800 kronor för ett par glasögon (standardglas och bågar). Vi avsätter därför 200 miljoner kronor per år för en glasögonreform.

Avgifterna till kulturskolan (tidigare känd som kommunala musikskolan) är för många familjer ett stort problem. Den genomsnittliga avgiften för en termin är över 600 kronor, men den varierar stort så att den i vissa kommuner är mer än dubbelt så hög. Barn från alla familjer ska ha möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet och vi menar att det är en viktig fråga att dessa avgifter minimeras. Vi avsätter därför 200 miljoner kronor för att införa en maxtaxa på 300 kronor per termin på kulturskolorna.

Ensamstående föräldrar kan ha svårt att få avlastning när barnen är sjuka. Att inte ha en partner som delar ansvaret för vård av sjuka barn kan leda till att föräldern inte kan sköta sitt arbete. Långa eller upprepade perioder med sjuka barn innebär även ett inkomstbortfall som blir extra kännbart för den förälder som är ensamstående. Ensamstående föräldrar har sällan råd att anlita privat barnvakt, inte ens med den skattelättnad för hushållsnära tjänster (RUT) som regeringen infört. Barnomsorgsstöd i hemmet är däremot ett alternativ som skulle underlätta vardagen för ensamstående föräldrar på riktigt. Vi avsätter därför 150 miljoner kronor under 2013 i syfte att inleda försöksverksamhet med barnomsorgsstöd i hemmet.

Forskning har visat att ungdomar som haft sommarjobb under skoltiden efter slutförda studier har lättare att få en förankring på arbetsmarknaden. I dag är det dock mycket få arbetsgivare som efterfrågar personer som inte fyllt 18 år ens för sommarjobb. I syfte att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning under sommarlovet och en första kontakt med arbetslivet vill vi därför ge stimulansbidrag så att fler kommuner, landsting och ideella föreningar kan anordna sommarjobb för skolelever. Vi avsätter 200 miljoner kronor under 2013 för detta ändamål.

Vänsterpartiet avvisar sedan tidigare regeringens höjning av taket för högkostnadskort avseende läkarbesök och som en konsekvens av detta kompenserar vi kommunerna med 280 miljoner kronor. I enlighet med den kommunala finansieringsprincipen görs ett antal regleringar. Dessa summeras till
–2 810 miljoner kronor för 2013. Sammantaget ökar vi anslaget med 1 227 miljoner kronor under 2013 i förhållande till budgetpropositionen.

Nytt anslag: Lokala servicekontor

Vänsterpartiet vill att det ska finnas lokala servicekontor i varje kommun. Där vill vi samla Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och delar av kommunernas service i en enda organisation på lokal nivå. Resurserna ska kunna användas gemensamt. Vi menar att det på sikt behöver byggas upp kompletta servicekontor i varje kommun för att samordna statlig, kommunal och privat service. De kan kompletteras med servicepunkter i vissa orter utanför centralorten. Vi anslår därför 50 miljoner kronor till kommunerna per år under en femårsperiod för försöksverksamhet beträffande lokala servicekontor. För 2013 anslår vi 50 miljoner kronor under ett nytt anslag för ovan nämnda ändamål.

Stockholm den 2 oktober 2012

Jonas Sjöstedt (V)

Jens Holm (V)

Hans Linde (V)

Eva Olofsson (V)

Mia Sydow Mölleby (V)

Ulla Andersson (V)