Motion till riksdagen
2012/13:Fi247
av Åsa Torstensson och Annika Qarlsson (C)

Dags för rättvisa villkor för svenskproducerade livsmedel och för svenskt jordbruk


C400

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av den aktuella lagstiftning som styr offentlig upphandling.

Motivering

Sveriges riksdag har beslutat om det som förmodligen är världens hårdaste djurskydds-och miljölagstiftning.

Att djur ska transporteras till slakt på bästa möjliga sätt och att bedövning skall ske innan avblodningen är vedertaget i Sverige sen lång tid. Avblodning utan bedövning av nötkreatur och får innebär en stor stress och stort lidande hos djuren, ju större djur desto mer utdragen dödsprocess. Att inte bedöva djuret ger inga vinster i kvalitet på köttet utan tvärtom. Så här skriver jordbruksverket: ”Om djuret är vid medvetande kan smärta och stress utlösa kramp. Det kan innebära att avblodning kan försvåras och blod låses in i muskler och kärl. Det kan i sin tur påverka köttkvaliteten negativt. Forskning visar också att avblodningshastigheten inte påverkas av om hjärtat slutat slå.”

Obedövad slakt sker dock regelmässigt och i stor omfattning i många av de länder som Sverige importerar kött ifrån.

Krav på betesgång är Sverige ensamt om. Men i de flesta länder saknas möjligheten.

Exemplen är många på vad som skiljer till förmån för svensk djurhållning mot hur det ser ut i majoriteten av de länder som Sverige importerar livsmedel ifrån.

Det Sverige som ska följa lagen om offentlig upphandling när det gäller livsmedel har dock inga krav på sig att ta djurskydds- och miljöhänsyn. Detta ger snedkonkurrens för det svenska jordbruket. Djur- och miljöskyddet kostar initialt men för folkhälsan sker stora vinster. Sveriges hårda syn på bl a salmonella sparar liv.

Ekologiska importerade produkter behöver inte vara producerade med djurskyddskrav. Ekologisk betyder att ingen handelsgödsel och inga kemikalier tillförts jorden om inte producenten är med i en certifierande organisation som ställer högre krav.

I Sverige får maximalt 22 kg fosfor och 175 kg kväve från stallgödsel spridas per hektar och år. Vissa EU-länder har dispens för 250 kg kväve.

Det måste ställas samma djurskydds- och miljökrav på den mat som upphandlas till de offentliga köken i Sverige, oavsett var den kommer ifrån, som riksdagen ställer på den svenskproducerade matproduktionen.

Stockholm den 28 september 2012

Åsa Torstensson (C)

Annika Qarlsson (C)