Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om högre tröskelvärde för direktupphandling.
I LOU får direktupphandling användas om kontraktets värde uppgår till högst 15 procent av det tröskelvärde som gäller för kommuner och landsting vid upphandling av varor och tjänster, som i dag uppgår till 1 897 540 kronor, dvs. ca 284 631 kronor. I LUF är det dubbla beloppet som är gränsen. Det är värt att poängtera att det inte finns något krav på att göra direktupphandling om beloppet är under tröskelvärdet.
Det finns en poäng med dessa gränser. Genom ökad konkurrens kan bättre resultat uppnås. Det minskar också risken för korruption om en offentlig upphandling med anbud genomförs. Problemet är dock att det samtidigt blir problematiskt att exempelvis handla lokalt eller genomföra en snabb upphandling. För större kommuner är beloppsgränsen så låg att det ytterst sällan kan göras direktupphandlingar.
I andra länder finns betydligt högre tröskelvärden. Vi behöver inte gå längre än till Danmark. Genom det högre tröskelvärdet minskas onödig administration och det finns möjlighet i framförallt mindre kommuner att handla lokalt. Det finns många kommuner som gärna skulle använda möjligheten med direktupphandling för att stödja mindre butiker vid exempelvis inköp av skolmat för att på så sätt kunna upprätthålla en servicenivå även på lands-bygden. Det skulle gynna både kommunen som helhet och dess invånare, men dagens tröskelvärden bakbinder kommuner och skapar onödig administration. Det vore därför önskvärt att dessa värden ses över och höjs.