Motion till riksdagen
2012/13:Fi210
av Penilla Gunther (KD)

Sociala kriterier i upphandlingar


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i offentliga upphandlingar i högre grad använda sociala kriterier för att anställa personer med funktionsnedsättning.

Motivering

Lagen om valfrihetssystem är ett viktigt instrument för att jämställa offentliga och privata verksamheter, och för att se till kvalitet och inte i första hand pris. LOV går att utveckla till fler sammanhang än inom vård- och omsorgsområdet. Men så länge lagen om offentlig upphandling, LOU, finns kvar bör det som står i lagens 1 kap. 9a § om att ”beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn” göras i högre grad.

Kristdemokraterna ser det som oerhört viktigt att fler personer med funktionsnedsättningar kommer ut på arbetsmarknaden. Ett sätt att göra det är att använda möjligheten till upphandlingar med sociala hänsyn.

Kommunerna har ett ansvar för meningsfull sysselsättning för flera grupper enligt socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service, LSS. Kommunernas kostnader för försörjningsstöd har ökat.

Närmare 40 procent av dem som har försörjningsstöd kan relateras till brist på arbete, men det finns också stora behov av socialt stöd. Om personer från dessa grupper i högre grad kommer ut i arbetslivet finns det stora ekonomiska vinster för kommunerna och stora mänskliga vinster för individerna att uppnå.

Kommunerna åstadkommer därmed dubbla syften. De fullgör sina skyldigheter enligt SoL och LSS, samtidigt som de får olika uppgifter utförda. Sådana upphandlingar passar ofta arbetsintegrerande sociala företag bra, då det är en del av affärsidén att skapa arbete för och med människor med olika slags arbetshinder.

En upphandling skulle till exempel kunna ha ett socialt kriterium som går ut på att minst hälften av arbetskraften för den aktuella uppgiften ska ha någon form av funktionshinder eller annat arbetshinder. En sådan upphandling kan gynna sociala företag framför andra företag, men samtidigt är det inget som hindrar att ett marknadsdrivet företag anställer funktionsnedsatta för att försöka vinna anbudet.

De sociala kriterierna i upphandlingen bör därför uppmärksammas och användas i högre grad av offentliga verksamheter. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 18 september 2012

Penilla Gunther (KD)