Motion till riksdagen
2012/13:C387
av Carina Herrstedt m.fl. (SD)

Lagstiftning angående barn och tvångsgifte


SD68

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tvångsäktenskap ska motverkas och kriminaliseras.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att barnäktenskap ska motverkas och kriminaliseras.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att äktenskap genomförda genom ombud, där båda makarna inte varit fysiskt närvarande vid vigseln, ska förklaras ogiltiga i vårt land.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skatteverket inte ska få registrera äktenskap som ingåtts utanför EU om inte Migrationsverket eller länsstyrelsen först godkänt äktenskapet.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort möjligheten till dispens för äktenskap där en av parterna är under 18 år.

1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till JuU.

Motivering

Enligt svensk sedvänja och lagstiftning ska äktenskapet vara en frivillig handling. Inte heller accepteras barnäktenskap i vårt land. Europarådets parlamentariska församling utfärdade också år 2005 en resolution och en rekommendation om tvångsäktenskap och barnäktenskap (Resolution 1468 [2005] samt Recommendation 1723 [2005]). I resolutionen definieras ett tvångsäktenskap som en förening av två personer varav åtminstone den ena inte har lämnat sitt fulla och fria samtycke till äktenskapet. Det slås vidare fast att tvångsäktenskap kränker individens mänskliga rättigheter och inte kan försvaras. Artikel 42 i samma konvention stipulerar att ett brott enligt konventionen inte i straffprocessen får rättfärdigas med kultur, tradition, sedvänja, religion eller så kallad ”heder”.

Vid tvångsäktenskap gör sig släktingar till brottsoffret sannolikt skyldiga till något eller några brott av kategorierna olaga tvång, misshandel, människorov, olaga hot eller till och med människohandel samt våldtäkt. Trots detta är det nödvändigt att genom lagen ytterligare markera mot äktenskap som inte frivilligt ingås av båda parterna. Det finns nackdelar med överlappande lagstiftning, i detta fall överväger dock fördelarna. Vi sverigedemokrater vill därför att tvångsgifte kriminaliseras och att lagen explicit förbjuder äktenskap genom tvång och påtryckningar. Straffskalan bör sträcka sig till ett maxstraff på 6 års fängelse.

Äktenskap som skett genom tvång, hot, psykologisk misshandel, ska ogiltigförklaras. Det finns både för- och nackdelar med ett ogiltigförfarande jämfört med upplösning av äktenskapet. Sammantaget överväger dock en paragraf som stipulerar ogiltigförklarande av äktenskapet.

Problematiken vid barnäktenskap är till viss del likartad den vid tvångsäktenskap. Nuvarande lagstiftning har visat sig inte vara tillfyllest för att hindra barnäktenskap där dessa egentligen strider mot lagens anda. Till utredningen SOU 2012:35 har dessutom framförts att det förekommer att barn och unga gifts bort utan att någon myndighet ingriper eller över huvud taget reagerar. En straffregel bör leda till ökad medvetenhet och måste medföra insatser från samhällets sida.

Vi sverigedemokrater vill se en kriminalisering av barnäktenskap. Den äldre av parten i ett olagligt äktenskap ska bära straffansvar, liksom de personer som aktivt medverkat till äktenskapet. Straffskalan bör vara vid, med böter som lägsta nivå. Detta när det tas i beaktande att äktenskap i enskilda fall kan ingås frivilligt, där den ena parten är 18 år och den andra parten 17 år. Det maximala straffet ska dock vara kännbart.

För att ytterligare förhindra att både barnäktenskap och tvångsäktenskap genomförs, vill vi att skattemyndigheten inte får registrera äktenskap som skett utanför EU om inte Migrationsverket alternativt länsstyrelsen först godkänt äktenskapet.

Äktenskap genomförda utomlands som skett genom ombud, där båda makarna inte varit närvarande vid vigseln, ska förklaras ogiltiga i vårt land. Äktenskap genomförda utomlands ska uppfylla alla krav svensk lagstiftning stipulerar för att godkännas i vårt land.

Lagen om dispens för äktenskap där någon av parterna är under 18 år ska tas bort då det bland annat har visat sig att olika länsstyrelser gett dispens uppenbart mot lagens anda och på helt olika grunder. Där en länsstyrelse gett dispens har en annan avslagit. Det finns dessutom få tungt vägande skäl att överhuvudtaget ge dispens för äktenskap till barn som inte fyllt 18 år i vårt moderna samhälle.

Stockholm den 27 september 2012

Carina Herrstedt (SD)

Richard Jomshof (SD)

Margareta Larsson (SD)

Johnny Skalin (SD)

Björn Söder (SD)