Motion till riksdagen
2012/13:C373
av Åsa Lindestam (S)

Ångervecka till företagsabonnemang


S7084

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ångervecka för företagare med F-skattsedel.

Motivering

Ångerveckan har blivit ett begrepp i Sverige, där man under den kommande veckan kan ångra ett förhastat köp man gjort. Detta gäller dock bara privatköp. Företagsabonnemang har, problematiskt nog, ingen ångervecka.

Detta utnyttjas av försäljare som säljer bland annat telefonabonnemang till äldre personer som av en eller annan anledning är registrerade som företagare. Det kan gälla exempelvis delägare i hyresfastigheter eller skogsfastigheter. Det behöver inte vara någon verksamhet i företaget, det räcker att det finns en F-skattsedel.

Dessa äldre personer ser sin telefon som privat. Den som ringer upp och vill sälja ser en möjlighet att sälja ett företagsabonnemang.

Det sker ett systematiskt bedrägeri där människor utnyttjas genom att de övertalas eller förs bakom ljuset. De drabbade, som ofta är äldre, hör ibland inte så bra och vet inte vad de sagt ja till. Den äldsta jag varit i kontakt med var över 100 år. Många är runt 80 år. De flesta skäms över att ha blivit satta i en situation där de tvingas betala flera 10 000-tals kronor till företag. De känner sig lurade.

Konsumentverket varnar om detta på sin hemsida. Branschen har själv tagit fram etiska riktlinjer där man ger företagskunden ångerrätt och all skriftlig information om köpet.

Förutom pengarna sätts även trygghetslarmen för äldre ur spel. När ett företag tar över telefonabonnemanget underrättas inte ägaren om nummerbyte skriftligt, i pappersform eller på annat sätt. Detta gör att den äldre tror att trygghetslarmet fortfarande fungerar men med nytt nummer kopplas inte larmet på.

Stockholm den 4 oktober 2012

Åsa Lindestam (S)