Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ärendehantering vid byggande.
Bostadsbyggandet i Sverige har under lång tid varit otillräckligt. I de större städerna finns en skriande bostadsbrist, och det är bostäder för köp som prioriteras eftersom kalkylen för hyresrätter är för dålig. På landsbygden blir lånesituationen problematisk eftersom marknadsvärdet sjunker drastiskt så fort det nya huset satts på tomten. Det beror på att det är dyrt att bygga nytt i förhållande till att köpa redan byggda bostäder i mindre orter. I båda fallen behövs kapade byggkostnader för att få fram nya bostäder.
Ett sätt att minska kostnaderna är att se över de orimligt långa processer som finns från första handläggande till att byggnationen är på plats. Idag tar det ofta flera år, och det är inte ovanligt att det tar upp emot ett decennium att få klart för byggnation.
Problemen består bland annat av den långa ärendehanteringen som finns på flera håll. Kommuner, länsstyrelsen och domstolar används som bromskloss av missnöjda grannar och överklagandena blir liggande på hög i åratal. Att det sedan går att överklaga i instans efter instans gör det kostsamt för byggbolag att ligga ute med resurser i avvaktan på beslut, vilket gör att det bara är stora byggbolag som klarar av den dyra väntan. Det minskar konkurrensen och trissar upp priserna ytterligare.
För att råda bot på problemet är en lösning att sätta en bortre tidsgräns för ärendehanteringen. Beslut som inte fattats inom den tidsramen blir automatiskt godkända om inte särskilda skäl föreligger. Det bör dessutom övervägas om rätten att överklaga ska vara fri genom alla instanser eller om det efter en viss nivå ska krävas att överklaganden för sin talan civilrättsligt, precis som i Norge.
De ändringar som gjorts i PBL för att korta handläggningstiderna har inte varit tillräckliga. Vi ser ingen ökad byggnation, och även om den ekonomiska krisen har ett finger med i spelet torde effekter av de ändringar som gjorts ändå kunna skönjas vid det här laget.