Motion till riksdagen
2012/13:C341
av Helene Petersson i Stockaryd och Carina Adolfsson Elgestam (S)

Behovet av ökad byggnation av trähus


S9130

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad byggnation av trähus.

Motivering

Sedan 2006 har antalet nybyggda småhus stadigt minskat. År 2011 färdigställdes 7 350 lägenheter i småhus jämfört med 8 875 under 2010. En minskning med 17 %.

Orderingången för småhus fortsätter att minska. Under innevarande år minskade orderingången med 16 procent under första halvåret, jämfört med samma period förra året. Bara i juli minskade orderingången med 10 procent, visar Trä- och Möbelföretagens Trähusbarometern. Så här få småhus har det aldrig tidigare byggts i Sverige. Det är en så låg nivå att branschen nu sänker prognosen för 2012 till 4 500.

Med så alarmerade siffror från branschen, samtidigt som vi vet att behovet av nya bostäder växer för var dag, så måste snabba och effektiva åtgärder sättas in omedelbart.

Framförallt måste en långsiktig plan tas fram som möjliggör en årlig ökning av bostadsproduktionen.

Det måste finnas långsiktiga förutsättningar både för dem som ska köpa sitt egnahem i trä och för dem som ska producera.

Tillväxten i utlåning till hushållen är nere på den lägsta nivån sedan mars 1997. De krav som bankerna ställer på hushållen i form av kontantinsatser på 15 % är i många fall oöverkomliga, framförallt för yngre familjer som inte har familj eller släkt som backar upp.

Samtidigt ställs inte några krav på att lånen ska amorteras. Det kan inte vara meningen att de unga ska behöva vänta tills barnen flyttat ut innan de har möjlighet att få sitt egnahem. Det är självklart att bankerna ska ha garantier för att den som tar ett lån kan betala och inte hamnar i en skuldfälla som kan rasera tillvaron på lång sikt, men idag hjälper inte ens en stadigvarande relativt hög inkomst som säkerhet om inte det finns 15 % av byggnationskostnaderna sparade.

För den gruppen som är på väg in i bostadsmarknaden om några år är ett skattefritt bosparande ett bra alternativ. Då kan de unga bygga upp ett startkapital som kan nyttjas som egen insats för deras första bostad, men detta är en åtgärd på sikt som inte motsäger minskad kontantinsats och amorteringskrav för den som står i behov just nu.

Det har också visat sig att regelverket kring nybyggnation ger möjligheter till olika krav i olika kommuner. Även detta försvårar en effektiv produktion med högre kostnader som följd.

Kan man ha industriell tillverkning med montering på plats kan byggtiderna kapas med 60–70%. Sverige bör ha gemensamma byggregler och inte öppna för lokala lösningar och regelverk som försvårar industriell nyproduktion.

Plan- och byggprocessen måste effektiviseras och byråkratin minska. Den lag som nu verkat i ett år går i motsatt riktning. Bl.a. måste tiden kortas för bygglovshantering, och det måste klargöras på ett tydligt sätt vem som äger rätt att överklaga ett bygglovsärende.

Därför bör plan- och bygglagen ses över och reformeras även om den inte är mer än ett år gammal.

Även det regelverk som Boverket infört bör omprövas i vissa delar. Regelverk som omfattar t.ex. taksäkerhet, säkerhetsglas, energiglas och övriga energiregler, t.ex. energikrav per kvadratmeter, riskerar att driva upp storleken på huset i en omfattning som kunderna inte är i behov av och som fördyrar byggnationen på ett icke önskvärt sätt.

Därför bör även Boverkets regelverk ses över.

Att bygga småhus i trä är inte något nytt, men forskning och utveckling har gjort det möjligt att även bygga större flerfamiljshus i trä. I dag finns byggprojekt upp till åtta våningar.

Många väljer trä av miljöskäl. Det går åt mycket mindre energi vid produktionen och leder därför också till lägre koldioxidutsläpp när man använder trä i byggandet. Om Sverige ska klara miljömålen måste vi börja bygga mycket mer i trä. Det är också ett förnybart material eftersom nya träd planteras och så småningom blir nytt byggmaterial. Trä är också arbetsmiljömässigt bra, lättare och tystare att arbeta med för våra hantverkare.

Därför är det viktigt att det finns ordentliga förutsättningar för forskning och utveckling inom träsektorn, och att det finns relevanta utbildningar för kommande trähusarbetare.

Stockholm den 4 oktober 2012

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)