Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av plan- och bygglagen.
Plan- och bygglagen reglerar planläggning av mark och vatten samt byggande. Nuvarande lagstiftning har funnits på plats under snart två år och ytterligare erfarenheter av den nya lagstiftningen kan summeras. En slutsats är att kommunerna står inför stora problem att kunna uppfylla lagstiftningen.
Den nya lagen har inneburit mycket ökade krav på kommunerna och många kommuner har svårt att klara de krav som föreskrivs i lagen.
Bland annat är personalförsörjningen ett stort problem. Detta innebär en regulatorisk osäkerhet då företag och organisationer inte vet hur kommunerna kommer att hantera ärenden. Rekrytering av kompetent personal till kommunerna för att hantera dessa frågor är en nyckelfråga och en stor utmaning eftersom det råder stor brist på personal med rätt kompetensprofil på hela marknaden.
En stor del av kommunerna klarar inte att hålla de tider som föreskrivits. Kravet på privatpersoner, företag och organisationer är att de ska följa lagstiftningen och det är rimligt att ställa samma krav på att kommunerna lever upp till densamma.
Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att lagen balanserar samhällets krav på en god samhällsutveckling. De kommunala processerna om planering och lov kan i många fall ta lång tid, vilket kan hindra en effektiv konkurrens och en god ekonomisk tillväxt. I våra storstadsregioner, t ex Stockholmsområdet, skulle fler bostäder och bättre infrastruktur kunna byggas snabbare och till ett lägre pris om processerna kunde effektiviseras.
En översyn och förenkling av plan- och bygglagen kan leda till färre överklaganden som resulterar i minskad arbetsbelastning för våra domstolar.
Våren 2011 genomfördes en ändring av plan- och bygglagen. Lagen innehåller stora förändringar för kvalitetsansvariga, kommuner och beställare samt för många aktiva i byggbranschen. Tyvärr uppfattas inte lagen som förenklande av många i branschen.
För att främja en god samhällsutveckling och för att öka konkurrensen samt för att snabbare kunna genomföra bl a infrastruktur- och bostadsprojekt bör en översyn av plan- och bygglagen ske. Översynen bör syfta till att minska byråkratin och få till en snabbare plan-, lov- och kontrollprocess som fortfarande uppfyller samhällets krav på rättssäkerhet.