Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställt föräldraskap redan vid barnets födsel.
Föräldrarna är i regel de viktigaste personerna i ett barns liv, även om de under olika perioder i barnets utveckling står barnet olika nära och fyller olika behov. Att barn under uppväxten har behov av en nära och god kontakt med båda sina föräldrar råder det allmän enighet om.
Det är därför förvånande att dagens lagstiftning innebär att barn till föräldrar som inte är gifta automatiskt har en mamma men inte en pappa – trots att föräldrarna kanske levt tillsammans i flera år – medan barn till gifta föräldrar automatiskt har en pappa. I praktiken skulle detta kunna innebära att barn vars mamma avlider strax efter födelsen blir föräldralösa om föräldrarna är ogifta.
Som lagen är utformad i dag måste en ogift pappa bekräfta sitt faderskap hos en faderskapshandläggare hos socialnämnden i sin hemkommun. Detta skall göras skriftligt med två stycken vittnen som intygar att det är pappan som skrivit på pappret. Denna process kan ta flera veckor.
När denna process är gjord tillkännages pappan delad vårdnad med mamman. Mamman kan dock vägra gemensam vårdnad med pappan om paret inte är gifta med varandra. Dessa lagar regleras i föräldrabalken som har sin grund i barnlagarna från 1917.
Då detta kan ses som diskriminering såväl av barn till ogifta föräldrar som av pappor bör regelverket ses över för att även ogifta fäder per automatik skall anses vara förälder till sitt barn redan vid barnets födelse.
Om Sverige vill fortsätta vara ett land som ligger i framkant när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män måste vi stärka jämställdheten även när det gäller föräldrarätten. Med utgångspunkt från att vi idag vet att båda föräldrarna är viktiga för barnet så är det önskvärt att regeringen ser över dagens lagstiftning på ett sådant sätt att barnens rätt till båda sina föräldrar redan från födseln blir en självklarhet.