Motion till riksdagen
2012/13:C287
av Roger Tiefensee och Helena Lindahl (C)

Skärpta krav för sms-lån


C312

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att undersöka möjligheten för ett krav på bevis på genomförd kreditprövning för att Kronofogdemyndigheten ska behöva hantera skulder från sms-lån.

Motivering

Aldrig tidigare har så många ärenden med sms-lån landat hos Kronofogdemyndigheten. Antalet ärenden har ökat med 70 procent på bara ett år. Detta är ett allvarligt problem för de personer som dras ned i svåra skuldfällor. I förlängningen blir det ett samhällsproblem när allt fler personer drar på sig betalningsanmärkningar genom sms-lån och får svårt att få tillgång till finansiella tjänster som kreditkort eller hyreskontrakt.

Från den 1 januari 2011 skärptes lagstiftningen så att kraven på kreditprövning för sms-lån blev densamma som för andra lån. Först kunde man se en nedgång av antalet ärenden med sms-lån hos kronofogden, men nu är antalet ärenden tillbaka på högre nivåer än någonsin.

Konsumentverket har granskat och funnit att de beslutade reglerna, som alltså gällt i ett och ett halvt år, i många fall inte följts eller införts. I det läget är det relevant att ställa sig frågan hur man ska få kreditföretag att följa regelverket. Det som är mest provocerande är att långivare som inte följer lagstiftningen och inte gör ordentliga kreditprövningar ändå kan ge lån till ockerräntor och använda kronofogden för att driva in sina skulder.

Senast ett domslut föll mot ränteocker var 1995. Mot den bakgrunden skulle lagstiftningen behöva ses över. En sådan översyn lär dock ta tid. Ett första steg i att hantera problemen med sms-lån är därför att se till att dagens lagstiftning verkligen tillämpas. En väg att åstadkomma bättre efterlevnad av regelverket är att vända på bevisbördan. Långivare som inte kan visa att man gjort den kreditprövning som lagen kräver ska helt enkelt inte kunna få sina skulder indrivna av Kronofogdemyndigheten. Detta skulle bli ett självsanerande system, eftersom det då skulle ligga i långivarnas eget intresse att göra ordentliga kreditprövningar och antagligen också ge krediter till mer anständiga villkor.

Stockholm den 2 oktober 2012

Roger Tiefensee (C)

Helena Lindahl (C)