Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om detaljplaner utan fastställd genomförandetid.
Det har kommit till min kännedom att äldre detaljplaner kan vara gällande planer även efter mer än femtio år trots att det planen föreskriver aldrig har genomförts. Om planen genomförts så är det naturligtvis inget konstigt med att det som planerats också är den verklighet man lever med.
I min kommunala erfarenhet ingår en praktik där vi fastställde detaljplaner med ett genomförandedatum. Om planen inte genomförts när tiden för planen gått ut så gäller självklart inte längre de byggrätter som finns i planen. Det normala var genomförandetider på fem år men för vissa projekt som exempelvis större vägprojekt kunde genomförandetiden vara så lång som femton år.
Det exempel som kommit till min kännedom handlar om en så kallad bortglömd detaljplan som ger en ganska omfattande byggrätt som inte utnyttjats på över femtio år. Området har under tiden blivit det grönområde som naturligt ingår i miljön för de kringboende.
En ny markägare har nu för avsikt att bygga i enlighet med den bortglömda men gällande över femtio år gamla detaljplanen. För det lokalsamhälle som vuxit fram under dessa mer än femtio år lämpar sig inte denna exploatering särskilt väl. Frågan om detaljplanens giltighet har därför blivit en stridsfråga.
En situation som den ovan beskrivna borde rimligen inte kunna få uppstå. Om problemet enbart gäller äldre redan bortglömda detaljplaner eller om det finns en risk att även detaljplaner som antas idag kan antas i en form som gör att framtida problem av samma art kan uppstå känner jag inte till.
I det förstnämnda fallet borde riksdagen exempelvis kunna ge kommuner rätten att utan kännedom om de eventuellt bortglömda detaljplaner som någon möjligen i framtiden skulle kunna hävda en byggrätt genom att gräva fram, ta beslut om att alla ej genomförda detaljplaner före det datum man kan garantera att man har kontroll över förklaras ej längre giltiga.
I det senare fallet så bör gällande lag ändras så att man inte längre har möjlighet att ta beslut om detaljplaner där den bortre gränsen för genomförandet saknas. Om regelverket idag inte redan är utformat på det sättet så är min förhoppning att förutseende kommunledningar ändå har för vana att inte bidra till att dessa problem kan uppstå i framtiden. Om en lagändring därför ändå är nödvändig för att förhindra problemet i framtiden så utgår jag från att det inte på något sätt skulle försvåra det praktiska arbetet i kommunerna.
Riksdagen bör mot bakgrund av det redovisade problemet ge regeringen till känna som sin mening att åtgärder bör vidtas för att eliminera problem med bortglömda detaljplaner.