Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om uthyrning av arbetstagare i de delar det avser 3 §.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om likabehandling i fråga om lön.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stridsåtgärder mot kundföretag.
I propositionen föreslås en ny lag, vilken Sverigedemokraterna i huvudsak ställer sig positiv till. Det finns dock delar av propositionen som vi motsätter oss. I lagtexten till förslag till lag om uthyrning av arbetstagare föreslås i 6 § att bemanningsföretag ska garantera arbetstagare på kundföretag villkor som skulle ha gällt om arbetstagaren anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbete. Detta är ett förslag som vi ställer oss bakom, så att uthyrda arbetstagare inte tvingas arbeta för sämre villkor eller lön. Dock föreslås i 3 § att avvikelser i 6 § får göras om kollektivavtalet godkänts av en central arbetstagarorganisation. Sverigedemokraterna menar att det här till stor del urholkar förslaget i 6 § eftersom det öppnar upp för ett förhandlingsöverläge för arbetsgivaren gentemot arbetstagarorganisationen där alternativen är arbetslöshet eller arbete för sämre villkor och löner. Genom att inte tillåta undantag i 6 § garanteras alla uthyrda arbetstagare likabehandling gentemot anställda. Därmed bör 3 § strykas.
I 8 § föreslås att den i 6 § föreslagna likabehandlingen dock inte gäller lön för arbetstagare som har en tillsvidareanställning och får lön mellan uthyrningsperioderna. Sverigedemokraterna menar att detta är ett bra förslag eftersom uthyrd personal många gånger arbetar på flera olika kundföretag och därmed inte kan ha olika lön för varje möjlig arbetsplats. Dock öppnar nuvarande skrivelse upp för en de facto-lönedumpning genom att en uthyrd kan arbeta lång tid på ett företag med lägre lön än de anställda. Därför föreslår Sverigedemokraterna att det i 8 § förs in en skrivelse om att likabehandling även i lön ska gälla efter sammanlagt tre månaders (men inte nödvändigtvis sammanhängande) arbete på kundföretag.
I 5 b § i förslaget till lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare föreslår vi att en stridsåtgärd ska kunna vidtas inte endast mot arbetsgivaren utan även mot kundföretaget. Om en stridsåtgärd endast kan vidtas mot arbetsgivaren ställer det till problem eftersom arbetsgivaren kan vara lokaliserad i ett annat land och de uthyrda sällan eller aldrig träffat arbetsgivaren. Om en stridsåtgärd endast kan riktas mot arbetsgivaren öppnar det upp för att kundföretagen, på grund av avsaknad av stridsåtgärdsrätt från den inhyrda personalen, kan åsidosätta dessas rättigheter. Det ovan anförda bör ges regeringen till känna.