Motion till riksdagen
2012/13:A320
av Pia Nilsson m.fl. (S)

Ungdomsarbetslösheten


S35098

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Motivering

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är alarmerande hög. Många ungas väg in på arbetsmarknaden kantas av stängda dörrar i stället för nya möjligheter. Det finns ett samband mellan ungas psykiska hälsa och läget på arbetsmarknaden. Att ungas begränsade möjligheter att få jobb och egen bostad är ett slöseri, både för individen och för samhället.

Alla unga är inte stöpta i samma form och är inte i behov av samma stöd eller hjälp. Samhället måste erbjuda en palett av olika lösningar för att få bukt med ungdomsarbetslösheten, och stöd och hjälp ska ges från dag ett.

Satsning på sommarjobb

För många är jobb under sommarlovet det första steget in på arbetsmarknaden. Det är ofta en kontakt och en erfarenhet som är värdefull under åren därefter. Ett sommarlov utan möjlighet till arbete har allt för ofta en negativ effekt på självkänslan. Dessutom minskar chanserna att snabbt komma in på arbetsmarknaden efter genomförda studier.

Traineeprogram

Inom välfärdssektorn kommer det inom en snar framtid att råda personalbrist på grund av stora pensionsavgångar. Ett sätt att komma till rätta med detta är att skapa traineeprogram för att underlätta generationsväxlingen och säkerställa kunskapsöverföring mellan generationer.

Starta-eget-stöd också för unga

De entreprenörsidéer som finns hos unga måste stimuleras och uppmuntras. Många läser kursen Ung Företagsamhet på gymnasiet där man under ett år startar, driver och avvecklar sitt företag. Men den som efter studenten vill starta ett eget företag måste vänta till 25-årsdagen för att få bidrag i uppstarts-processen.

Utbildningskontrakt för unga

Tanken med utbildningskontrakt är att hjälpa unga till jobb och praktik. Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds arbete enligt tre olika alternativ. Den ena möjligheten kallas för ”Västeråsmodellen” och innebär avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid. Den andra möjligheten är praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid. Det tredje alternativet är utbildning på heltid, vid komvux, yrkesvux eller folkhögskola.

Stockholm den 3 oktober 2012

Pia Nilsson (S)

Anna Wallén (S)

Olle Thorell (S)