Motion till riksdagen
2012/13:A284
av Caroline Helmersson Olsson och Christina Zedell (S)

Stärkande av rätten till fasta jobb


S35112

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en begränsningsregel för hur länge rullande visstidsanställningar kan fortgå.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det bör införas ett tak för den allmänna visstidsanställningen.

Motivering

Visstidsanställning är inte en önskad anställningsform på svensk arbetsmarknad. På hela arbetsmarknaden vill sju av tio visstidsanställda ha en tillsvidareanställning med månadslön. Inom Kommunals organisationsområde finns 140 000 visstidsanställda. De senaste tre åren har andelen visstidsanställningar ökat från 25 till 28 procent. Att vara visstidsanställd är inte heller ett ungdomsfenomen. På Kommunals organisationsområde är medelåldern för de visstidsanställda 35 år.

Visstidsanställningar är inte heller en snabb genväg till ett fast jobb. Bland Kommunals medlemmar var hälften av de visstidsanställda, som så småningom blivit tillsvidareanställda, fortfarande visstidsanställda efter tre års anställning. Det är också betydligt vanligare bland kvinnor att vara visstidsanställd. Tre av fyra visstidsanställda arbetstagare inom Kommunals organisationsområde är kvinnor.

Att vara visstidsanställd innebär också lägre lön. I Kommunals branscher tjänar visstidsanställda i genomsnitt 12 procent mindre än tillsvidareanställda i grundlön för heltid. Om hänsyn tas till att visstidsanställda i betydligt högre utsträckning arbetar deltid är skillnaden i faktisk arbetsinkomst mer än 50 procent.

Visstidsanställningar innebär också svårigheter att planera sitt liv. Hälften av de timavlönade visstidsanställda på hela arbetsmarknaden uppger att de får veta när de ska jobba mindre än en vecka innan. Var tionde man och var femte kvinna uppger att deras beslut om att skaffa barn påverkas av anställningsformen.

Det har blivit vanligare att visstidsanställda måste ha mobiltelefon för att omgående besvara arbetsgivarens behov av arbetskraft. Arbetsgivare använder sig även av sms-tjänster när behov av arbetskraft uppstår. Dessutom får de alltför ofta arbeta korta arbetspass.

Stockholm den 3 oktober 2012

Caroline Helmersson Olsson (S)

Christina Zedell (S)