Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bemanningsföretag.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om anställningstrygghet.
Det finns idag många bemanningsföretag med många anställda. Alla omfattas av bemanningsavtalet. Avtalet gäller för alla LO:s medlemsförbund. Det finns två huvudmotiv för att teckna detta kollektivavtal. Det ena är att de som är anställda på ett bemanningsföretag ska skyddas av ett kollektivavtal i likhet med villkoren på den övriga arbetsmarknaden. Det andra är att minska konkurrens om lönevillkor och andra anställningsvillkor mellan olika grupper på en arbetsplats, alltså minska risken för social dumpning. Det ska inte löna sig att byta ut de egna anställda mot inhyrda med sämre villkor.
Att arbeta på bemanningsföretag är i sig osäkert. Det är ofta de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden som jobbar där. Dessutom är det i väldigt stor utsträckning ungdomar som jobbar i bemanningsföretag. Fackföreningarna har också svårt att nå dessa och få känner till sina rättigheter.
Svensk lagstiftning tillåter olika anställningsformer, såsom kollektivavtalsreglerad tillsvidareanställning, visstidsanställning upp till två år, provanställning, projektanställning och så vidare. I och med kollektivavtalsregleringen i bemanningsavtalet så regleras det med sex månader med en eventuell förlängning upp till ett år om det förhandlas med det inkopplade fackförbund som är motpart till bemanningsföretaget.
Tyvärr finns det vissa bemanningsföretag som byter anställda inbördes när man märker att personer närmar sig gränsen för en fastanställning. Inför hotet om arbetslöshet vågar man inte vägra.
Det är arbetsmarknadens parter som äger frågan, ej lagstiftaren. Detta har varit och är en lyckad väg för att nå framgång för löntagare på svensk arbetsmarknad. Dock menar vi att lagstiftningen kunde ha en skarpare skrivning kring hur länge man kan vara visstidsanställd innan det övergår i en tillsvidareanställning. Detta bör åtgärdas.