Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utvärdera de differentierade avgifterna i a-kassan m.m.
Arbetslöshetsförsäkringen betalas till huvuddelen av skattemedel. Medlemsavgifterna varierar i betydande grad efter reformen för en del år sedan. Tanken med detta är att yrken med högre arbetslöshet ska ha dyrare a-kassa än de med lägre arbetslöshet, så att människor i högre grad söker sig till yrken med lägre arbetslöshet och vice versa. Akademiker och lärare betalar ca 300 kr mindre per månad i medlemsavgift till a-kassan än t ex en metall- eller byggnadsarbetare.
Hur dessa samband fungerar bör nu utvärderas efter ett antal år med den nya flexibiliteten. Min bedömning är att det finns betydligt starkare skäl för mer enhetliga avgifter än tvärtom.
Eftersom a-kassorna i så hög grad finansieras med allmänna medel borde också a-kassan likt sjukförsäkring och folkpension göras allmän, så att alla som uppfyller arbetsvillkoret erhåller del i den trygghet som systemet erbjuder. Idag faller många mellan stolarna och hänvisas istället till att i sista hand söka socialbidrag.
Arbetsvillkoret bör också så förändras så att a-kassan omfattar alla som aktivt söker arbete och är inskrivna på Arbetsförmedlingen.
Även de som ännu inte lyckats få sitt första jobb på minst 6 månader skulle då omfattas av a-kassans grundbelopp istället för att år efter år hänvisas till att söka socialbidrag. Det ekonomiska utfallet mellan t ex en ungdom som uppfyllt arbetsvillkoret och betalat in några tusenlappar i medlemsavgift och den som inte gjort det blir mycket stor. Den ena erhåller för sin medlemsinsats på några tusen kronor 80 och 65 procent av inkomsten under flera år framöver, medan den som inte lyckades få jobb i ett halvår i sista hand hänvisas till socialbidrag under samma tid.
Detta vore också en stor integritetsreform eftersom de som går från inkomstprövade socialbidrag till en generellt utbetalad a-kassa slipper att socialnämnden prövar deras personliga förhållanden och ägodelar. Kostnaden för samhället kommer också heller inte att skilja sig så mycket om a-kassans utbetalningar ökar men socialbidraget minskar.