Motion till riksdagen
2012/13:A250
av Robert Halef (KD)

Ökad valfrihet för företag vad gäller varsel och avsked


KD699

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör undersöka möjligheten att även låta medelstora och stora företag göra undantag från turordningsreglerna.

Motivering

Långtgående anställningstrygghet är och ska även framöver vara en vägledande princip på den svenska arbetsmarknaden. Dock inte i sådan utsträckning att den lägger hinder i vägen för enskilda företags flexibilitet och förmåga till expansion. I sin nuvarande utformning är lagen om anställningsskydd (LAS) dessvärre en bromskloss för effektiviteten i många företag, och därmed också för samhällsekonomin i stort.

Företag med upp till tio anställda har idag en tämligen långtgående valfrihet rörande beslut om varsel och avsked. För småföretag är principen ”sist in, först ut” inte fullt tillämpbar, utan arbetsgivaren har undantag från turordningsreglerna för två anställda. En möjlighet som medelstora och stora företag idag inte åtnjuter.

Att man efter avslutad provanställning erbjuds fast tjänst bör och ska inte innebära att man för all framtid är garanterad sin anställning på ett företag. Man måste dagligen, genom tillfredsställande och för företaget värdeskapande arbetsinsatser, visa att man förtjänar sin anställning. Om man som tillsvidareanställd frekvent presterar undermåligt i relation till vad som står angivet i ens arbetsbeskrivning, bör det i första och sista hand vara upp till arbetsgivarna att fatta beslut om eventuellt avsked, eller varsel, om företaget av ekonomiska skäl nödgas varsla om uppsägning.

Det nuvarande regelverket verkar inte endast hämmande för det enskilda företaget, utan försvårar också unga människors möjlighet att komma i sysselsättning. Uppgifter från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) gör gällande att skyddet mot uppsägning främst gynnar äldre på arbetsmarknaden, något som därmed försvårar för unga människor att ta sig in på densamma. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) pekar ut rådande arbetsrättsliga förhållanden som en orsak till den höga ungdomsarbetslösheten.

För att skapa en mer flexibel och konkurrenskraftig arbetsmarknad bör regeringen därför undersöka möjligheten att förse medelstora och stora företag med samma möjlighet att göra undantag från turordningsreglerna.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2012

Robert Halef (KD)