Motion till riksdagen
2012/13:A232
av Eva-Lena Jansson m.fl. (S)

Lönekartläggning och jämställdhetsplaner


S35156

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lönekartläggning och jämställdhetsplaner.

Motivering

Fram till 2008 fanns det lagkrav att lönekartläggning och jämställdhetsplan skulle göras av arbetsgivare med fler än 10 anställda. Numera säger lagen att arbetsgivare med minst 25 anställda är skyldiga att göra lönekartläggning vart 3:e år. Likaså när det gäller att göra en jämställdhetsplan. Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar att lönekartläggning ändå bör göras årligen. Jämställdhetsplanen ska innehålla de mål och åtgärder som behövs på arbetsplatsen för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön inom områdena arbetsförhållanden, föräldraskap, trakasserier, rekrytering samt utbildning och kompetensutveckling. Planen ska enligt diskrimineringslagen innehålla en redogörelse för vilka av åtgärderna som arbetsgivaren tänker påbörja eller genomföra under de kommande åren. Jämställdhetsplanen ska också innehålla en handlingsplan för jämställda löner.

I en rapport i november 2011 från fackförbundet Unionen konstateras det att efter lagändringen så har de årliga kartläggningarna blivit färre. Eftersom lönekartläggning ska fungera som ett instrument för att komma tillrätta med osakliga löneskillnader så innebär färre kartläggningar att skillnader får kvarstå.

När JämO på uppdrag gjorde en stor undersökning mellan 2006 och 2008 kunde man konstatera att lönekartläggningen gav resultatet i att mer än 5 808 personer, varav 90 procent var kvinnor, fick högre lön. Det är något som talar för behovet av årlig kartläggning. Bland fackligt förtroendevalda i TCO-förbunden uppger över 60 procent att man anser att löneskillnader ska kartläggas årligen.

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Ett av delmålen är följande:

Det är uppenbart att om delmålet om ekonomisk jämställdhet ska kunna uppnås så måste osakliga löneskillnader synliggöras och elimineras. Därför bör riksdagen tillkännage som sin mening att lönekartläggning och jämställdhetsplaner ska göras årligen av arbetsgivare med fler än 10 anställda.

Stockholm den 2 oktober 2012

Eva-Lena Jansson (S)

Lennart Axelsson (S)

Matilda Ernkrans (S)