Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla det nordiska samarbetet.
De nordiska länderna blir alltmer en gemensam arbetsmarknad, varför det är viktigt att underlätta rörligheten på denna växande arbetsmarknad. Det innebär större utbud av arbetsplatser för den enskilde, men också att kraven på individens rörlighet på arbetsmarknaden har skärpts. Det geografiska arbetsmarknadsområdet vid arbetslöshet har utökats till att inte endast omfatta Sverige, utan i gränstrakter även de nordiska länderna.
Regelverket som anger på vilket sätt man ska stå till arbetsmarknadens förfogande vid arbetslöshet har även det förändrats. Detta ställer krav på åtgärder för att motverka problem som uppstår, när man bor i ett land och arbetar i ett annat.
Det nordiska samarbetet har långa anor och i huvudsak är våra samhällssystem lika. Men det finns skillnader i regelverk, trots att man vid olika tillfällen har tillsatt grupper med uppdraget att undanröja svårigheterna. Det handlar ofta om frågor som är relaterade till arbetet, exempelvis trygghet vid arbetslöshet och vid sjukdom, ersättning till handikapputrustning på arbetet, arbetsresor och liknande frågor.
Ofta beror hindren också på otydlighet i hur regelverken ska tolkas eller på bristande information och samverkan mellan myndigheter i Sverige eller mellan myndigheter i Sverige och i de olika länderna.
Det är angeläget att dessa hinder snarast undanröjs så att människor enklare kan röra sig mellan länderna och bo och arbeta i olika nordiska länder på lika villkor.